"Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor", a spus şeful statului într-un discurs detaliind măsurile luate hotărâte pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al COVID-19.
Citeşte şi: Franţa. Record de programări la vaccinare după ce preşedintele Macron a anunţat restricţii
El a rezumat ideea generală astfel: "Să trecem restricţiile asupra celor nevaccinaţi, mai degrabă decât asupra noastră", înainte de a anunţa generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată.
"Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri", a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.
Francezii profită de câteva zile de ridicarea completă a restricţiilor şi au început să frecventeze baruri, restaurante, muzee, închise de mult timp din perioada valului întâi al pandemiei. O întreagă parte a vieţii economice şi sociale a ţării este pe cale de a fi relansată. Emmanuel Macron a mai declarat că se aşteaptă la creştere economică de 6% în 2021.
Celălalt anunţ principal al preşedintelui francez a fost acela de a impune vaccinarea obligatorie "pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu".
Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, potrivit consiliului ştiinţific, care ghidează guvernul francez.
Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. "Cu începe din 15 septembrie, dacă eşti îngrijitor şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea lucra şi nu vei mai fi plătit", a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, la televiziunea LCI.
Franţa ia aceste măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea rapidă a variantei Delta. "În Franţa, situaţia este deocamdată sub control, dacă nu acţionăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic şi va duce inevitabil la spitalizări în creştere începând cu luna august", a avertizat preşedintele Emmanuel Macron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News