Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fost general de informații în cadrul NATO, victima unei înșelătorii online de peste 200.000 de euro: "Acum stau departe de rețelele sociale"
WhatsApp
Un fost general de informații din armată a fost victima unei înșelătorii online de peste 200.000 de euro, din partea unui cont fals. De Meo, care ani de zile a lucrat la Verona în calitate de comandant NATO, a abandonat acum toate rețelele de socializare.  
Foto ILUSTRATIV

Fostul general de informații expert în domeniul intelligence, în vârstă de 71 de ani, a căzut pradă unei înșelătorii online, fiind înșelat cu suma de peste 200.000 de euro de către un cont fals. Gerardino De Meo, care a avut o carieră distinsă în cadrul forțelor armate, a povestit că a fost păcălit de un cont fals pe rețelele sociale, chiar dacă și-a petrecut întreaga viață combatând amenințările și încercând să înțeleagă tehnicile de înșelătorie.

Cu o carieră în serviciile de intelligence și în contraspionaj, De Meo a ajuns să cadă victimă unei înșelătorii sociale, subestimând capcanele online. Aceasta este o dovadă că chiar și cei cu experiență în domeniul securității online pot cădea pradă escrocilor bine pregătiți.

Incidentul a început cu trei like-uri primite pe o poză pe care o postase pe Facebook, semnând începutul unui fir de discuții cu o presupusă antreprenoare chineză. Aceasta l-a făcut să creadă că s-au întâlnit în Germania și au început să discute, dezvoltând o relație online. Totul a culminat cu propunerea de a investi în Bitcoin, sub pretextul unei afaceri profitabile.

Fost comandant NATO în Verona, a căzut în capcana unei înșelătorii online

 

"Mi-am dedicat întreaga viață intelligence-ului și contraterrorismului", a explicat De Meo, "și totuși am fost înșelat. Am plătit un preț extrem de mare pentru credința mea, este incredibil pentru mine". Fostul general a relatat cum a văzut 3 aprecieri pe o fotografie pe care tocmai o postase pe pagina sa de Facebook pe 7 iulie 2021. "Îmi amintesc în continuare, deși au trecut doi ani de atunci. Acum nu mă veți mai găsi pe nicio rețea socială, din cauza celor trei aprecieri. Mi-au furat peste 200.000 de euro".

La început, De Meo a investit o sumă mică, dar apoi a fost îndemnat să investească din ce în ce mai mult în criptomonede. Astfel, înșelătoarea a reușit să obțină în total de la el peste 200.000 de euro. Chiar și cu experiența sa în domeniul securității și al analizelor de informații, fostul general a căzut în capcana iluziei unui câștig ușor.

Este o poveste aparent incredibilă, dar din păcate reală. "Eram singur acasă, de obicei sunt înconjurat de oameni, iar în acea seară soția mea plecase să-și viziteze fiica la Bologna. Eram acasă, în Verona, petreceam timpul și am primit aceste trei aprecieri aparent nevinovate de la o antreprenoare chineză. Femeia m-a făcut să cred că ne-am întâlnit în Germania și nu am avut nicio bănuială că ar putea fi vorba de o înșelătorie în cazul meu. Am continuat să vorbim până când am devenit prieteni la distanță".

Nimeni nu este imun: Chiar și experții pot cădea pradă înșelătoriilor online

 

De acolo, presupusa antreprenoare i-a propus fostului general să investească o sumă mică de bani în Bitcoin. Doar o mie de euro, spunea ea, și într-o zi De Meo a decis să accepte oferta. "A fost începutul sfârșitului. Am trimis bani sub formă de criptomonedă către o platformă care ar fi trebuit să-i crească cu anumite bonusuri de bun venit. Imediat după, am primit dobânzi. Părea că merge bine, și după prima investiție "prietena" mea mi-a propus altele".

Un pariu după altul, De Meo a ajuns să piardă peste 200.000 de euro. Șocat, a găsit ulterior sprijin în rândul familiei. "Au fost de mare ajutor și, împreună cu ei, am beneficiat de sprijinul asociației Acta (Acțiune împotriva înșelăciunilor afective și lupta împotriva criminalității cibernetice). Nimeni nu este ferit de astfel de pericole, oricine poate cădea victimă".

El a subliniat importanța luării în serios a amenințărilor online și a semnalat că nimeni nu este complet imun la aceste pericole, indiferent de cât de experimentat este în domeniu. În urma acestei experiențe traumatizante, De Meo a ales să părăsească complet rețelele sociale, conștientizând vulnerabilitatea chiar și a celor mai bine pregătiți experți în securitate cibernetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53