Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensionarii români pleacă la muncă în Germania: "Se întâmplă deja de doi-trei ani"
WhatsApp
Diaspora în direct a revenit cu o nouă ediție, în care Erich Mocanu este invitat. Acesta a discutat unul dntre cele mai răvnite subiecte și anume românii, care preferă să muncească în Germania, chiar și după ce au ieșit la pensie în România.
Forța de muncă din România scade pe zi ce trece. Erich Mocanu: Sunt deja foarte mulți pensionari, care muncesc în Germania / Foto: Unsplash

Erich Mocanu a discutat în exclusivitate pentru Știri Diaspora despre românii care vin să muncească în Germania. Pe lângă faptul că sunt foarte mulți veniți la muncă acolo, o categorie nouă de români s-a remarcat în ultimul timp, mai exact pensionarii. 

 

„Sunt deja foarte mulți pensionari la muncă în Germania”

 

„Mai nou, cam de vreo doi-trei ani de zile, vin pensionari din România, vin în Germania și muncesc. Unii lucrează ca și sezonieri, iar alții muncesc în domeniul de pază de exemplu sau dacă încă se ține bine pe picioare persoana respectivă, muncește chiar în domeniul curieratului.

Sunt deja foarte mulți pensionari, care pe lângă pensia pe care o primesc în România, vin în Germania să își completeze venitul. Acest lucru se întâmplă și în România, însă salariile sunt mai mari în Germania. Plus că mulți dintre ei au nepoți pe la școală, facultate și suta aia de euro pe care o câștigă pentru ei îi ajută foarte bine să studieze. ”, spune Erich Mocanu în direct la Știri Diaspora.

Însă, pensionarii nu sunt singurii care preferă să vină la muncă în Germania, ci și tinerii.

 

Tinerii, din ce în ce mai greu de angajat la un job cu program strict

 

Un alt subiect abordat au fost tinerii, care preferă tot mai des să renunțe la un job fix pentru unele în străinătate sau cu program flexibil. În prezent în România este o mare problemă cu găsirea forței de muncă, spune Bogdan Bolojan, iar tinerii preferă programul mai flexibil.

Unul dintre joburile preferate de tineri în prezent este șofer de Uber/Bolt, sau livrator, deoarece le oferă mult mai multă libertate.

„Ai închis aplicația și nu mai ești tras la răspundere, poți să te duci acasă, poți să dormi, să te culci, nu mai ai șef sau program, iar când vrei să faci iar bani pur și simplu deschizi aplicația și te duci”, explică Bogdan Bolojan.

Întrebat și despre situația tinerilor din Germania, dacă mai vin să muncească acolo, Erich Mocanu a răspuns: „Tineretul vine în domeniul curieratului, în construcții, în abatoare mai vin încă. În principal românii tineri vin și se angajează la locurile de muncă mai grele, mai dificile puțin.” 

 

Urmărește întregul interviu mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel