Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Finlanda închide toate granițele cu Rusia, cu excepția celui mai nordic punct de frontieră
WhatsApp
Finlanda va închide toate punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia, cu excepția celui mai nordic, începând de vineri la miezul nopții, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil către această țară nordică, a declarat miercuri premierul Petteri Orpo, citat de Reuters.

De la începutul lunii, peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru Uniunea Europeană au ajuns în Finlanda via Rusia, ceea ce a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere și să acuze Moscova că îi dirijează pe migranți. Kremlinul neagă acuzațiile.

"Guvernul a decis astăzi să închidă mai multe posturi de frontieră", a declarat Orpo într-o conferință de presă.

Solicitanții de azil provin din mai multe țări, printre care Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia și Siria, potrivit autorităților de imigrare.

Agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, intenționează să desfășoare ofițeri și echipamente în Finlanda chiar săptămâna viitoare, ca răspuns la o solicitare din partea Helsinki, a declarat un purtător de cuvânt.

Comisarul european pentru migrație, Ylva Johansson, a declarat marți că Finlanda a cerut 60 de ofițeri Frontex, pe lângă cei 10 deja staționați de-a lungul celor 1.340 de kilometri de frontieră cu Rusia.

Estonia acuză Rusia că aduce migranți la granița sa

 

Mai devreme, miercuri, Estonia a acuzat Rusia de implicare într-o "operațiune de atac hibrid" pentru a aduce migranți la granița sa, după ce 75 de migranți - majoritatea din Somalia și Siria - au încercat să intre din Rusia începând de săptămâna trecută.

Țara baltică a declarat că s-a pregătit să închidă punctele de trecere a frontierei dacă presiunea migrației dinspre Rusia va crește și să se ocupe de migranți dacă aceștia vor încerca să intre în afara punctelor de trecere oficiale.

Poliția de frontieră finlandeză a declarat miercuri că intrările neautorizate au continuat la punctele de trecere cu Rusia și s-au mutat mai la nord de-a lungul frontierei, la Vartius și Salla, două posturi de frontieră care încă mai acceptă cereri de azil.

Finlanda a declarat că Rusia permitea migranților să treacă pe jos prin aceste două puncte de trecere, în ciuda unui acord potrivit căruia acestea puteau fi traversate doar cu mașina.

"Există semne din ce în ce mai mari că situația se înrăutățește la frontiera de est", a declarat Orpo.

Finlanda va închide trei dintre cele patru puncte de trecere a frontierei rămase, începând de vineri la miezul nopții, lăsând deschis doar punctul de trecere Raja-Jooseppi din Arctica. Toate celelalte puncte de trecere vor fi închise până la 23 decembrie, tot pentru finlandezii care vor să intre în Rusia.

"Raja-Jooseppi este cel mai nordic (punct de trecere a frontierei) și este nevoie de un efort real pentru a ajunge acolo", a declarat Orpo.

Guvernul va încerca să modifice legislația care îl împiedică să închidă întreaga frontieră, a adăugat el.

Președintele Sauli Niinisto a declarat luni că repatrierea persoanelor care nu îndeplinesc criteriile pentru azil a devenit imposibilă și a cerut o soluție la nivelul UE pentru a opri intrarea necontrolată în spațiul Schengen, spațiul european fără pașapoarte.

Kremlinul a declarat luni că a depus un protest oficial cu privire la închiderea parțială a frontierei Finlandei, afirmând că decizia reflectă o poziție antirusească.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat Belarus, aliatul apropiat al Moscovei, că a creat în mod artificial o criză a migranților la granițele lor, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să le împingă peste graniță - o acuzație pe care Belarus a negat-o în mod repetat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel