Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Explozie într-un tren plin de europarlamentari: Printre pasageri se aflau și români
WhatsApp
O explozie a avut loc joi, în jurul orei prânzului, la locomotiva trenului care transporta europarlamentari și personalul acestora de la Strasbourg la Bruxelles. Cauzele exploziei rămân încă necunoscute, iar autoritățile au declanșat o anchetă pentru a stabili ce a declanșat incidentul.
explozie Strasbourg / Foto: X

Update: Circulația este întreruptă spre și dinspre Strasbourg din cauza dezvoltării de fum într-un tren. Se estimează că perturbarea se va încheia în jurul orei 18:00.

Alimentarea cu energie electrică tocmai a fost restabilită în zona Strasbourg. Trenurile vor putea porni din nou, treptat, cu excepția celor două șine din centrul gării.

 

Știrea inițială: În urma exploziei, gara din Strasbourg a fost evacuată, iar pasagerii trenului au fost îndrumați să părăsească zona de urgență.

Anunțul a fost făcut de Emmanuel Foulon, ofițer de presă al Parlamentului European, care a confirmat evacuarea gării și mobilizarea echipelor de intervenție. Poliția și pompierii au ajuns rapid la fața locului pentru a investiga situația și a securiza zona. Din fericire, nu au fost raportate victime în urma acestui incident, iar majoritatea pasagerilor au reușit să iasă din tren înainte de a se produce vreo tragedie.

 

În tren se aflau și români

 

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță, aflat la gara din Strasbourg în momentul incidentului, a oferit detalii despre situație într-o intervenție la Antena 3 CNN. Acesta a descris atmosfera tensionată și confuzia care s-a instalat după ce pasagerii au simțit un miros de fum în tren.

„Este o situaţie de panică. După ce am urcat majoritatea în tren s-a simțit un miros de fum şi am fost alertați de personal să ieșim şi să lăsăm toate lucrurile, ceea ce am făcut. Am ieșit în exteriorul gării. Acum poliţia şi pompierii văd ce se întâmplă. Am primit un mesaj cum că ar fi totuși o chestiune tehnică. Colegii spun de aici că locomotiva a luat foc, probabil din rațiuni tehnice, dar nu de altă natură, dar nu ştim încă. Eu nu am auzit nicio explozie, poate nu am foat atent. Colegii au raportat o flacără la nivelul locomotivei, decât o explozie propriu zisă. Eu eram în unul din vagoane mai în spate, posibil să nu fi auzit eu", a declarat Ștefănuță.

 

Mărturii de la fața locului

 

Europarlamentarul Maria Grapini a confirmat, la rândul său, că personalul său se afla în tren în momentul incidentului.

„Este asistentul meu, el a trebuit să se întoarcă cu acest tren la Bruxelles. Asistenții mei vin cu trenul şi eu plec în ţară. Acum am vorbit cu Daniel, el este acolo. Explozia este la locomotivă. Sunt protejați, acum sunt scoşi din zona respectivă. Nu li s-a pus dacă a fost un incident tehnic sau un incident provocat, dar mă bucur că este în afara pericolului. Nu urcaseră în tren nici asistenții, nici funcționarii, nici europarlamentarii şi atunci a fost mai simplu să-i evacueze”, a declarat aceasta la Antena 3 CNN, exprimându-și ușurarea că nimeni din echipa sa nu a fost rănit.

De asemenea, Emma Wiesner, europarlamentar din partea Verzilor, a relatat pe rețeaua X (fostă Twitter) că se suspectează o defecțiune tehnică la locomotivă. „Dramă la Strasbourg când trenul spre Bruxelles a explodat și a fost ulterior evacuat. Defecțiune electrică suspectă la locomotivă”, a scris aceasta, adăugând că toată echipa sa este în siguranță și că, în ciuda incidentului, toți se află într-o stare de spirit bună.

 

 

Haos la evacuare și lipsa de informații

 

Jurnalistul Politico, Max Griera, a descris pe rețelele sociale haosul din gara din Strasbourg. „Întregul Parlament European este blocat în gara Strasbourg – incendiu într-unul din trenuri, întreg traficul este oprit”, a scris acesta, evidențiind confuzia care a urmat după incident.

Pelle Geertsen, consilier al europarlamentarului danez Per Klausen, a relatat despre evacuarea haotică: „Foarte mulți pompieri aici la gara Strasbourg - dar foarte puține informații. Evacuare haotică în care oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele la bord doar după ce majoritatea plecaseră deja, cu bagajele lor”.

Până la clarificarea cauzelor exploziei, autoritățile rămân în alertă și au demarat o investigație amănunțită. Deși se suspectează o defecțiune tehnică, nu se exclude nicio altă posibilitate până la finalizarea anchetei. Incidentul a provocat panică în rândul pasagerilor, însă, datorită intervenției rapide a echipelor de urgență, toți cei implicați au fost evacuați în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel