Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa se luptă cu incendiile de pădure pe măsură ce valul de căldură se extinde
WhatsApp
Temperaturile continuă să crească și au cuprins părți ale Europei, care abia și-au revenit după ultimul val de căldură. Seceta și incendiile de pădure au afectat Spania și Portugalia, iar căldura toridă s-a extins în Franța și în Regatul Unit.

Temperaturile vor atinge cote maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat focurile de artificii tradiționale de ziua națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Temperatura de pe tot globul s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale.

Acestea sunt prognozele meteo din cele mai afectate țări de căldură din Europa conform BBC News.

 

Căldură extremă în nordul Spaniei


Căldura care se abate asupra Spaniei este neobișnuită prin faptul că afectează aproape întreaga țară. Temperaturile ridicate se înregistrează adesea în lunile de vară, în special în zonele din sudul și centrul țării.

Acesta este cu siguranță cazul în timpul acestui val de căldură, în Andaluzia, Castilla La Mancha și Extremadura înregistrându-se temperaturi de până acum în această săptămână de până la 40 de grade Celsius. Cu toate acestea, nordul Spaniei, care, de obicei, evită temperaturile extreme, este, de asemenea, afectat. Regiunea nord-vestică Galicia este în alertă roșie - cea mai înaltă categorie - în timp ce se pregătește pentru temperaturi de până la 42 de grade Celsius în valea Miño.

 

Alte 13 regiuni se află în alertă portocalie sau galbenă

 

Se așteaptă ca temperaturile să continue să crească în multe zone în următoarele două zile. Orașul Zaragoza, din nord-estul țării, va înregistra temperaturi de până la 42 de grade Celsius, în timp ce în Badajoz, în sud-vest, s-ar putea înregistra joi temperaturi de până la 47 de grade Celsius.

Calitatea aerului este slabă în multe zone din nordul țării din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la problemele de sănătate deja existente cauzate de vremea caldă, ceea ce înseamnă că străzile orașelor și satelor tind să fie mult mai liniștite după-amiaza.

Cum se așteaptă ca valul de căldură să continue până la sfârșitul săptămânii, acesta ar putea bate recorduri în ceea ce privește durata dacă va continua până săptămâna viitoare.


Temperaturi ridicate în Portugalia

Un procent fără precedent de 80% din Portugalia continentală este expus unui risc "excepțional" de incendii, potrivit institutului național de meteorologie IPMA. Guvernul a plasat întreaga zonă continentală sub "stare de urgență" până vineri - cu o treaptă mai sus de "stare de alertă" și al doilea cel mai ridicat dintre cele trei niveluri.

Aceasta declanșează reacții locale, regionale și naționale, punând la dispoziție poliția și alte forțe și deblocând fonduri pentru a angaja mai mulți pompieri.

Marți erau 849 de pompieri în acțiune la locul a 30 de incendii, dintre care doar trei au fost considerate necontrolate. Această cifră a scăzut de la peste 2.000 în ziua precedentă. Mai multe incendii majore care au ars în weekend au fost stinse sau controlate, dar nu înainte de a mistui mii de hectare de pădure.

 

Meteorologii anunță despre condițiile meteo extreme că urmează să se înrăutățească treptat de acum până joi

 

Dar se așteaptă ca condițiile să se înrăutățească treptat de acum până joi, deoarece temperaturile cresc și vânturile se vor înteți noaptea în unele zone. IPMA prognozează temperaturi maxime de până la 47C în zilele următoare.

Deși este posibil să apară unele furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie s-ar putea evapora înainte de a ajunge la sol.

Turismul este deja afectat, chiar și în zonele încă neatinse de incendii.

În populara destinație turistică Sintra, în apropiere de Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise prin ordin guvernamental.

Există, de asemenea, temeri că un mare festival de muzică programat să aibă loc de joi până sâmbătă lângă plaja de la Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și un raliu de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui anulate.


Valul de căldură lovește de Ziua Bastiliei

Temperaturile din Franța vor atinge 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vestul țării, în cadrul unui val de căldură care va dura între opt și zece zile, potrivit Météo France.

Deși nu se preconizează că temperaturile în creștere vor doborî recorduri ca în alte țări europene, există îngrijorări cu privire la posibilele consecințe.

Cu 23 de departamente plasate sub avertizare galbenă și cu alerte portocalii care ar putea intra în vigoare începând de miercuri, prim-ministrul Elisabeth Borne a îndemnat miniștrii să ia măsuri pentru a minimiza riscurile pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile.

Un plan de sănătate a fost, de asemenea, implementat de guvern în toate zonele aflate în alertă. Între timp, Ziua Bastiliei de joi, 14 iulie, va fi ceva mai puțin colorată, riscurile de incendiu ducând la anularea focurilor de artificii în unele zone ale țării.

Deși este prea devreme pentru a face comparații cu valul de căldură din 2003, în urma căruia au murit aproximativ 15.000 de persoane, Franța este totuși în stare de precauție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel