Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Escrocheria „umărul surferului“, practicată de români, ia amploare și în Belgia. 40.000 de euro pagubă
WhatsApp
Cinci români, cu vârste cuprinse între 32 și 45 de ani, au fost condamnați, vineri, la Hasselt, în Belgia, pentru jefuirea a 18 persoane în vârstă prin metoda „umărul surferului“. 

Gruparea infracțională formată din cinci români, care a mai comis infracțiuni și înainte, a făcut victime în octombrie și noiembrie anul trecut în aproape toată țara. Aceștia au dat lovituri în Anvers, Bruxelles, Diepenbeek, Hasselt și Liège.

Imaginile surprinse de camerele de luat vederi au arătat cum aceștia reușeau în repetate rânduri să obțină codurile cardurilor bancare ale victimelor, strecurându-se în sucursalele bancare. Autorii se uitau peste umerii victimelor la ATM-uri și la bancomate în timp ce acestea introduceau codul Pin. Printr-un șiretlic, puneau mâna pe cardul bancar, reușind să păgubească victimele cu suma totală de aproximativ 40.000 de euro.

Escrocheria „umărul surferului“, practicată de români, ia amploare și în Belgia

 

De asemenea, se strecurau aproape de persoanele în vârstă în supermarketuri. Apoi, autorii reușeau să distragă atenția țintei lor scoțând o hartă. În timp ce unul dintre ei cerea indicații, celălalt lua pe neobservate cardul bancar. În plus față de imaginile de supraveghere, camerele ANPR și perchezițiile telefonice au scos la iveală faptele de care se fac vinovații românii.

În timpul anchetei, unii dintre făptași au depus, de asemenea, mărturie. Cu cardurile bancare au retras bani sau au cumpărat bijuterii. În funcție de cazierul lor judiciar și de rolul lor în comiterea infracțiunii, au primit pedepse cu închisoarea între 30 și 50 de luni și o amendă de 1.600 de euro.

Un bărbat (37 de ani) din Menin și un olandez (19 ani) au primit 10 luni de închisoare și, respectiv, 80 de ore de muncă în folosul comunității. În schimbul unei compensații, aceștia și-au pus la dispoziție conturile bancare. Românii au transferat apoi banii furați în acest cont pentru a-i retrage.

În urmă cu doar câteva zile, o altă bandă de români care folosea aceeași metodă „umărul surferului“ a fost destructurată în Italia. Cele trei persoane arestate  sunt de naționalitate română: doi bărbați de câte 36 de ani și o femeie de 34 de ani.

Metoda „umărul surferului“, lovituri și în Italia

 

Infractorii foloseau aceeași tehnică: Urmăreau victimele, când acestea ajungeau la bancomate, și observau codul PIN. Apoi, sustrăgeau victima, cu metoda „umărul surferului“, și îi furau cardul.  Ulterior, hoții se făceau nevăzuți. 

Cei trei români au fost acuzați că au comis 9 jafuri: unul în Carmagnola, unde au lăsat fără bani un  bărbat de 72 de ani la 23 iulie 2020, unul la Beinasco, împotriva unei femei de 66 de ani, pe 21 iulie 2020, precum și unul la Pinerolo, împotriva unui bărbat de 63 de ani, pe data de 22 iulie 2020, scrie  100torri.it.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel