Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan profită de situația din Ucraina și obține preț mai mic la cereale, datorită rolului de garant asumat de Turcia
WhatsApp
Turcia va cumpăra cereale la prețuri mai mici din Ucraina și Rusia, pentru că și-a asumat rolul de garant și negociator. 

 O coaliţie de personal turc, ucrainean şi al ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe nave în porturile ucrainene Odesa, Cernomosk şi Pivdenii.

Şeful comisiei pentru agricultură a parlamentului turc, Yunus Kilic, a confirmat că ţara sa va putea cumpăra cereale ucrainene la un preţ mai ieftin datorită rolului său de mediator şi garant în acordul semnat vineri la Istanbul, prin care Ucraina îşi va putea relua reia exporturile de cereale în ciuda invaziei ruseşti.

"Miniştrii Rusiei şi Ucrainei au promis verbal că Turcia va primi avantaje în ceea ce priveşte preţul cerealelor şi achiziţionarea acestora", a declarat Kilic pentru ziarul "Sabah" despre rezultatele acordului de la Istanbul, în care Rusia a primit garanţii şi pentru a-şi facilita exporturile de îngrăşăminte în ciuda sancţiunilor în vigoare împotriva Moscovei.

Teoretic, tot Ucraina ar trebui să decidă

 

Totuşi, deputatul a amintit că "Ucraina va determina ţările furnizoare, volumele şi preţurile acestora la cereale" , a explicat el, în timp ce Turcia se va limita la asumarea unei funcţii administrative pentru a facilita comerţul internaţional cu cereale ucrainene.

"Este o iniţiativă de care vor beneficia ambele ţări", a declarat deputatul turc.

Conform acordului, o coaliţie de personal turc, ucrainean şi al ONU va supraveghea încărcarea cerealelor pe nave în porturile ucrainene Odesa, Cernomosk şi Pivdenii, înainte de a naviga pe o rută preplanificată prin Marea Neagră.

Navele vor traversa Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor a Turciei, unde va fi înfiinţat un centru comun de coordonare la Istanbul, cu reprezentanţi ai ONU, Ucrainei, Rusiei şi Turciei. La fel, acest centru se va ocupa de examinarea navelor care intră în Ucraina pentru a garanta că nu transportă arme sau material de luptă, relatează publicația spaniolă Cope, citată de Rador. 

Erdogan face o vizită în Rusia 

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face în 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre, transmite marţi agenţia Reuters.

Preşedinţia de la Ankara, care a făcut anunţul, nu a dat imediat alte detalii, însă Kremlinul a precizat ulterior, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Erdogan va fi oaspetele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care va discuta "probleme regionale şi relaţiile bilaterale".

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit ultima dată în 19 iulie la Teheran, iar ţările lor au convenit recent cu Ucraina şi cu Naţiunile Unite să permită reluarea comerţului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost blocat de la începutul războiului din Ucraina.

Reuters apreciază că de data aceasta pe agenda dialogului figurează şi problema ucraineană; în Iran, principalul subiect a fost situaţia din Siria, unde Moscova şi Ankara au interese diferite în contextul războiului civil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel