Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan negociază o întâlnire între Putin şi Zelenski în Turcia
WhatsApp
Erdogan încearcă o mișcare importantă în rolul de negociator pe care și l-a asumat între Rusia și Ucraina. Președintele Turciei încearcă să negocieze o întâlnire între Putin și Zelenski pe pământ turcesc. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că Turcia este pregătită să devină o platformă pentru o întâlnire între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin, şi, respectiv, Volodimir Zelenski, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

''În ciuda dificultăţilor din teren, cred în continuare cu fermitate că de fapt criza ucraineană va fi rezolvată la masa negocierilor. I-am reamintit încă o dată domnului Putin că putem organiza această întâlnire a sa cu domnul Zelenski'', a declarat liderul turc.

Erdogan a subliniat, de asemenea, că Turcia va continua să dezvolte dialogul cu vecinul său de la Marea Neagră, Rusia, în toate domeniile, pentru a contribui la pacea regională şi globală. Mă rog lui Dumnezeu ca întâlnirile noastre de la Soci să fie utile pentru regiunea noastră, în mod special pentru Turcia şi Rusia, a subliniat el.

Vineri, Erdogan a purtat discuţii cu Putin la Soci, în urma cărora părţile au adoptat o declaraţie comună privind creşterea volumului schimburilor comerciale pe criterii de egalitate, creşterea cooperării dintre Rusia şi Turcia în industrie, agricultură, transporturi şi construcţii. De asemenea, au convenit că livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie plătite parţial în ruble.

Oferta secretă a lui Putin pentru Erdogan

 

Preşedinţii au subliniat că este necesar să se asigure punerea în aplicare a acordurilor de la Istanbul, inclusiv exportul nestingherit de îngrăşăminte şi materii prime ruseşti, precum şi de cereale.

''Washington Post'' a scris că Putin i-a făcut o ofertă secretă lui Erdogan în timpul discuţiilor de la Soci. Potrivit ziarului, Moscova a cerut ca Ankara să-i permită Rusiei să cumpere acţiuni la rafinăriile, terminalele petroliere şi rezervoarele turceşti. Aşadar, potrivit ziarului, Kremlinul speră să ascundă astfel originea petrolului şi să ocolească embargoul impus de Uniunea Europeană.

Erdogan caută să-i facă pe plac lui Putin

 

 Cinci bănci turcești au adoptat sistemul rus de plăți Mir, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la întoarcerea de la discuțiile cu președintele Vladimir Putin din stațiunea Soci de la Marea Neagră, relatează Bloomberg.

Plata în ruble va fi o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a spus Erdogan, adăugând că guvernatorii băncilor centrale din cele două țări s-au întâlnit, de asemenea, în timpul vizitei. Putin și Erdogan au convenit să înceapă să treacă la plata parțială în ruble pentru livrările de gaze naturale în cadrul discuțiilor de la Soci.

În timp ce Turcia și-a exprimat opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina, s-a abținut să se alăture sancțiunilor americane și europene împotriva Rusiei. De asemenea, a continuat să importe energie din Rusia, care furnizează un sfert din importurile sale de țiței și aproximativ 45% din livrările de gaze naturale.

De asemenea, Rusia a furnizat Turciei lichiditățile valutare atât de necesare, transferând miliarde de dolari către o filială a Rosatom cu sediul în Turcia pentru finalizarea construcției unei centrale nucleare pe coasta mediteraneană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel