Octavian Jurma scrie, miercuri, că deși toată lumea e cu ochii pe „circul politic”, glasul morților se aude în continuare mai tare în România decât cel al politicienilor.
„Azi, 10 noiembrie 2021, este încă o zi tristă pentru România care vine să atragă atenția asupra consecințelor nefaste ale deschiderii școlilor cu nesocotirea deliberată a normelor de siguranță, indiferent de incidența cazurilor noi și asumarea politică împotriva recomandărilor medicilor, experților în sănătate publică și chiar a instituțiilor de sănătate publică. În 3 luni de la debutul valului 4-Delta au murit le fel de mulți minori, 18 copii (minori între 0 și 19 ani), câți au murit în 12 luni în toate valurile precedente combinat, când au murit de COVID-19 tot 18 minori.
De la debutul pandemiei și până la debutul valului 4-Delta au murit oficial în România 34.253 de persoane dintre care 18 minori (0-19 ani) în mai mult de 1 an. De la debutul valului 4-Delta în august și până azi, într-un interval de 4 ori mai scurt, au murit tot 18 minori dar dintr-un total de 2 ori mai mic (17.635 decese din august 2021 până acum)”, scrie epidemiologul Octavian Jurma.
Acesta atrage atenția că valul 4-Delta este încă departe de a fi încheiat și este abia coborât la nivelul vârfului valului 2.
„Încă sper că s-a greșit undeva în raportări sau am greșit eu în interpretarea datelor. În nicio altă categorie de vârstă diferența nu este atât de dramatică în valul Delta față de valurile precedente, chiar dacă tinerii sunt proporțional mai puternic afectați și în intervalul 20-59 de ani. Pot doar să remarc că e puțin probabil să avem mai puține decese ale minorilor în săptămânile care au urmat vârfului de cazuri din România (19 octombrie 2021) decât în săptămânile care au precedat acest vârf.
Mai pe românește, există suspiciuni că ne mint deja din octombrie în privința numărului real de morți mai ales în rândul tinerilor După aproape 2 ani de luptă cu pandemia în fiecare val, în România rezultatele sunt mai proaste nu mai bune și direct proporțional cu nivelul de control politic al politicii de sănătate publică”, mai spune dr. Jurma.
Potrivit lui Jurma, singura veste buna este că 18 decese rămân procentual un număr foarte mic față de numărul total de decese din valul 4, adică aproape 18.000 până în prezent.
„Chiar și așa, numărul de spitalizări, cazuri severe care necesită ATI și decese este inacceptabil de mare, spre exemplu Italia are tot 36 de decese în această categorie de la debutul pandemiei la o populație triplă”, mai spune Jurma, citat de Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News