Noua tulpină de mpox, cunoscută și sub denumirea de variola maimuței, care a provocat un val de infecții în Congo în ultimele luni și a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare boala o urgență de sănătate publică de interes internațional, a ajuns și în Europa, cu primul caz confirmat în Suedia. După o reevaluare recentă a situației, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a crescut nivelul de risc pentru mpox de la „scăzut” la „moderat” și a îndemnat statele europene să fie pregătite pentru o posibilă creștere a numărului de cazuri „importate” ale noii variante.
Primul caz de infecție cu noua tulpină de mpox a fost confirmat în Suedia, marcând totodată și primul caz înregistrat în afara Africii, la doar o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că epidemia în curs de desfășurare în Africa constituie o urgență de sănătate publică globală.
Victima este un bărbat din Suedia, care a contractat virusul în timpul unei recente călătorii în Africa, unde un focar major al acestei boli este activ.
„Am confirmat că în Suedia există un caz de mpox cauzat de clada 1, o variantă mai periculoasă a virusului. Acesta este primul caz de clada 1 diagnosticat în afara Africii. Persoana afectată s-a infectat în timpul unei vizite într-o regiune din Africa unde boala este răspândită”, a declarat ministrul suedez al Sănătății, Jakob Forssmed, într-o declarație preluată de Reuters.
Această variantă a virusului, cunoscută sub numele de „clada 1b”, este aceeași tulpină nouă care a apărut în Congo din septembrie 2023 și care este mai mortală și mai contagioasă decât clada 2, endemică în Africa de Vest și responsabilă pentru focarele de mpox din perioada 2022-2023. În ultimele luni, clada 1b a fost detectată în mai multe țări africane, inclusiv Rwanda, Uganda, Burundi și Kenya.
În cadrul unei evaluări recente, ECDC a avertizat că este foarte probabil ca în UE/SEE să apară mai multe cazuri importate de mpox cauzate de această variantă și a recomandat ca statele europene să ofere sfaturi de călătorie pentru cei care vizitează sau se întorc din zonele afectate de focar.
„Probabilitatea de infectare este ridicată pentru cei din UE/SEE care călătoresc în zonele afectate și intră în contact strâns cu comunitățile expuse. De asemenea, există un risc moderat pentru contactele apropiate ale cazurilor importate, posibile sau confirmate, în UE/SEE”, a precizat ECDC.
Totuși, oficialii europeni consideră că riscul unei transmiteri susținute în Europa este foarte scăzut, cu condiția ca aceste cazuri importate să fie detectate rapid și să fie aplicate măsurile necesare de control.
În plus, țările europene ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a recomanda vaccinarea împotriva mpox pentru persoanele care călătoresc în regiunile afectate de această versiune mai periculoasă a virusului, a sugerat ECDC.
„Având în vedere legăturile strânse dintre Europa și Africa, trebuie să ne pregătim pentru mai multe cazuri importate de clada 1”, a declarat Pamela Rendi Wagner, directorul agenției.
Franța este prima țară europeană care a dat alarma, după cazul confirmat în Suedia. Premierul demisionar al Franței, Gabriel Attal, care a rămas încă în exercițiu la solicitarea președintelui Macron, a anunțat vineri că sistemul de sănătate francez a fost plasat într-o „stare de vigilență maximă” în fața epidemiei de variola maimuței.
Oficialul a solicitat autorităților sanitare să decidă cu privire la „recomandările de vaccinare actualizate” pentru „populațiile țintă” și a anunțat că vor fi introduse noi măsuri de informare pentru persoanele care călătoresc în zonele cu risc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News