Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum alegea doctorița de la Sf. Pantelimon cine trăiește și cine moare: "E de lăsat". Detalii înfiorătoare din dosar
WhatsApp
Ies la iveală noi detalii cutremurătoare în dosarul celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor calificat. Cum alegeau cine moare și cine trăiește. 
Sursa - Pexels

Asistenta care a denunțat comportamentul criminal al celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon consideră că acestea au acționat din dorința de a câștiga favorurile conducerii secției și spitalului, încercând astfel să reducă tensiunile dintre secțiile ATI și UPU, potrivit celor menționate de procurori în referat.

În fața judecătorilor care au dispus arestarea celor două doctorițe acuzate de omor calificat, Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș, au fost prezentate mărturii cutremurătoare.

În perioada 4-6 aprilie, au decedat aproximativ 20 de pacienți

 

Conform investigației, sesizarea a fost făcută în luna aprilie de un director din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Acesta a semnalat că în decursul a trei zile, între 4 și 6 aprilie, aproximativ 20 de pacienți din Secția de ATI au murit. Motivul deceselor ar fi fost reducerea intenționată a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat de către medicii de gardă, în unele cazuri chiar substituindu-se substanța cu ser fiziologic.

Directorul a menționat că a fost contactată de o asistentă care i-a relatat că între 4 și 6 aprilie, în Secția ATI, au murit aproximativ 20 de pacienți, deoarece medicii Maria Miron și Mirela Păiuș au redus drastic doza de noradrenalină la unii pacienți, de la 15 sau 20 ml/h la 1 ml/h, sau au înlocuit substanța cu ser fiziologic.

Vezi și: Un celebru medic povestește o întâmplare de la spitalul Pantelimon cu anestezistele arestate: "Da, cele care azi sunt scuipate la TV"

Modul de operare al doctorițelor acuzate


Investigația relevă că pe 26 martie, la ora 16.45, medicul Maria Miron, specialist în Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, a profitat de starea critică a unui pacient pentru a încerca să-i suprime viața prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat de la 15 ml/h la 1 ml/h, menținând această doză minimă pentru o perioadă semnificativă.

Pacientul nu a decedat datorită intervenției unei asistente care, fără știrea medicului, a suplinit insuficiența dozei de noradrenalină prin injectarea directă a substanței în perfuzie.

Totuși, pacientul a revenit sub supravegherea doctoriței pe 4 aprilie, la ora 13.17, când atât Maria Miron, cât și Mirela Păiuș, au redus din nou doza de noradrenalină de la 20 ml/h la 1 ml/h, ceea ce a provocat stopul cardio-respirator al pacientului la 14.15, decesul fiind declarat la ora 15.00.

„Inculpatele au acționat cu premeditare, având în vedere că, în calitatea lor de medici specialiști ATI, erau conștiente de efectele noradrenalinei și de consecințele lipsei acesteia. Ele au provocat un lanț cauzal care a dus la deces, având posibilitatea de a interveni pentru a salva pacientul, dar nu au făcut-o”, au subliniat anchetatorii.

„E DE LĂSAT” – sentința la moarte a pacienților


O asistentă care a îngrijit pacientul a relatat că la un moment dat, Maria Miron a venit în salon, a modificat rata noradrenalinei de la 15 ml/h la 1 ml/h și i-a spus asistentei că pacientul este „DE LĂSAT”, dar să consemneze în foaia de observație valoarea de 15 ml/h, conform procurorilor.

Această practică de a indica asistenților să noteze în documente o valoare diferită de cea setată pe injectomat a fost confirmată și de înregistrările convorbirilor telefonice dintre două cadre medicale.

Asistentă: Da, ne spune (n.r. referindu-se la medic): În foaie treceți 20 sau 15, dar să meargă cu 1.

Director denunțător: Doamne ferește! Și asistentele ce fac?

Asistentă: Ce să facem? După ce pleacă, noi readucem doza la 20.

Vezi și: Şefa Secţiei ATI dă vina pe presă pentru situația de la Spitalul Pantelimon: "Suntem denigraţi" 

Pacienții au fost salvați de asistente


Anchetatorii au observat că unii pacienți au fost salvați datorită eforturilor asistentelor medicale:

„În urma primei scăderi bruște a dozei de noradrenalină, pacientul nu a decedat deoarece asistentele medicale au compensat insuficiența administrării prin injectomat, injectând substanța direct în perfuzie, fără știrea medicului.”

Când doctorița Miron efectua vizitele, evalua starea pacienților, ajusta doza de noradrenalină și le spunea asistenților că pacienții sunt "DE LĂSAT". Aceasta era o instrucțiune clară pentru asistente că pacienții respectivi trebuiau să fie lăsați să moară, fără a interveni în deciziile stabilite de doctor, conform mărturiei.

„De asemenea, informa și medicul de gardă, care avea de ales dacă să permită decesul pacientului sau nu. Conform martorei, pacienții aflați în stare critică erau mutați, de obicei, în saloanele 3, 6 sau 7”, conform sursei citate de Adevărul. 

În cazurile în care pacienții nu decedau înainte de vizite, în ciuda ajustărilor tratamentului, doctorița revenea și seta injectomatul la valoarea consemnată în foaie, temându-se că rudele ar putea avea cunoștințe medicale suficiente pentru a contesta nivelul scăzut de noradrenalină.

După încheierea vizitelor, aceasta se întorcea pentru a reduce din nou doza la minim, conform relatărilor martorilor. Ulterior, revenea periodic pentru a verifica starea pacientului și pentru a vedea dacă acesta a murit.

Motivul incredibil pentru comportamentul ucigaș: "Pentru a câștiga favoarea conducerii spitalului”


Asistenta a declarat că doctorița a început să reducă brusc rata de administrare a noradrenalinei în lunile octombrie - noiembrie 2023.

„În mod obișnuit, această practică era aplicată pacienților care petrecuseră mult timp în secția ATI sau care erau considerați fără șanse de supraviețuire. Martora a relatat că au existat situații în care inculpata a venit în salon, a setat injectomatul la 1 ml/h și a plecat fără să o informeze. Când a observat schimbarea, fără să fie notificată, martora a restabilit valoarea inițială din foaie. Inculpata a revenit în aceeași tură și a întrebat de ce a modificat setarea, apoi a resetat rata la 1 ml/h, instruind-o să nu mai facă modificări și să continue să noteze în foaie valoarea maximă (20 ml/h)”, a declarat asistenta.

Ea a explicat că scopul acestui mod de operare, prin „eliberarea paturilor” din secția ATI pentru a face loc altor pacienți, era de a se pune bine cu conducerea spitalului, detensionând relațiile dintre ATI și UPU.

Capacitatea maximă a secției ATI este de 25 de paturi, dar numărul pacienților internați depășește frecvent această limită. Din această cauză, pacienții ATI rămân și în alte secții ale spitalului sau în blocul operator, iar medicii ATI sunt responsabili de consultarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel