Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Emmanuel Macron refuză numirea unui nou premier
WhatsApp
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că guvernul va rămâne în funcție până la jumătatea lunii august, în timp ce Franța găzduiește Jocurile Olimpice, respingând efortul alianței de stânga de a numi un nou prim-ministru.

Coaliția de stânga Noul Front Popular din Franța, care a câștigat cel mai mare număr de locuri în parlament la alegerile din această lună, a propus-o pe specialista în criminalitate financiară Lucie Castets drept candidată pentru funcția prim-ministru cu doar o oră înainte ca Macron să vorbească într-un interviu TV.

Întrebat despre Castets, care este necunoscută publicului, Macron a spus pentru France 2: "Nu aceasta este problema. Nu numele este problema. Problema este: ce majoritate poate genera Partidul Adunarea Națională?"

„Până la jumătatea lunii august, nu suntem în măsură să schimbăm lucrurile, pentru că ar crea dezordine”, a adăugat Macron.

Jocurile Olimpice de la Paris, care se desfășoară de vineri până pe 11 august, reprezintă o provocare majoră de logistică și securitate pentru Franța, cu 35 de locații și aproximativ 10.500 de sportivi.

Franța, blocată politic

 

Franța se află într-o stare de blocaj parlamentar de la alegeri. Niciun partid nu a câștigat o majoritate totală de locuri în camera inferioară a parlamentului, care este fragmentată în trei blocuri.

Coaliția de stânga a încercat să propună un nou prim-ministru care să-i succedă premierului în funcție Gabriel Attal, dar a exclus încheierea de acorduri cu alte forțe politice și nu are suficiente voturi pentru a forma un guvern majoritar.

Potrivit constituției franceze, președintelui îi revine sarcina să numească un prim-ministru, așa că actuala coaliție de stânga nu are cum să forțeze mâna lui Macron. În schimb, președintele a îndemnat partidele politice să lucreze la formarea unei coaliții mai largi.

Castets este director de finanțe și achiziții la primăria Parisului. Ea a absolvit școala de elită a funcționarilor publici din Franța, Ecole Nationale d'Administration în 2013, dar nu are experiență în politica de partid.

Cele patru partide din stânga NPF, socialiștii, verzii și comuniștii - se ceartă de săptămâni întregi pe cine să propună ca prim-ministru.

Guvernul actual acționează ca interimar, gestionând problemele de zi cu zi fără a putea adopta noi ordonanțe legislative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel