Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția: S-a deschis Conferința internațională privind pacea în Ucraina
WhatsApp
Conferința internațională pentru pace în Ucraina, convocată la solicitarea Kievului, a început sâmbătă la Burgenstock, Elveția.  

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina. 

Mai mult de 100 de șefi de stat, guvern și alte oficialități de rang înalt din întreaga lume, alături de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, sunt așteptați să participe la conferință. Rusia nu a fost inclusă în lista invitaților.

Pe agenda discuțiilor se află subiecte precum exporturile de cereale din Ucraina, securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse, și probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.

Statele Unite, un aliat de seamă al Ucrainei, vor fi reprezentate de vicepreședinta Kamala Harris. Între liderii europeni prezenți se numără președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.

Citește și: Vladimir Putin a enumerat condițiile pentru negocierile de pace în Ucraina

Scopul principal al conferinței internaționale din Elveția, desfășurată sâmbătă și duminică, este mobilizarea sprijinului internațional pentru Ucraina, inclusiv din partea țărilor care sunt aliate ale Rusiei.

China însă, care este cel mai important aliat al preşedintelui Putin, nu participă la conferinţă. Alte state influente aliate Rusiei, precum India şi Africa de Sud, va fi prezente, însă nu sunt reprezentate nici măcar la nivel ministerial. Brazilia participă doar ca "observator".

Elveţia speră că o nouă conferinţă va fi organizată anul acesta care să includă şi Moscova, care a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, scrie Agerpres. 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel