Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Duminica românilor din diaspora, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
WhatsApp
AStzi, 22 august, România a marcat Duminica migranţilor români. Evenimentul este celebrat în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului. Duminica românilor din diaspora a fost un eveniment aparte la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În Duminica a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și  peste 100 de români migranţi din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, împreună cu preoţii din parohiile din care aceştia fac parte, care au venit pentru a participa la slujbă şi a primi binecuvântare de la ierarhul loculu.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora. Mulți copii prezenți la slujbă împreună cu părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Casian a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică, în care sunt relatate două minuni săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când Apostolii traversează Marea Galileei pentru a ajunge în Capernaum, și anume, minunea umblării pe mare și cea a potolirii furtunii.

Duminica românilor din diaspora

 

G Ad:

Totodată, ierarhul a evidențiat eforul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate îl fac pentru a-şi păstra identitatea națională şi credința strămoșească. De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul ”Duminicii migranților români”, intitulat ”Binecuvântare omagială pentru toţi românii din afara României”.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a invitat în parcul din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, pentru un dialog de suflet și o agapă creștină, mai multe familii, adolescenţi şi copii din judeţele Galaţi şi Brăila, veniți acasă din străinătate în perioada concediilor.

Duminica migranţilor români

 

Reîntâlnirea cu românii care trăiesc peste hotarele ţării, mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi la masa dragostei din spaţiul natural al parcului arhiepiscopal, a dus multă bucurie, comuniune frăţească şi mulţumire sufletească, relatează cotidianul gălățean Viața Liberă

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi migranţii români veniţi la întrunire şi le-a oferit mai multe volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Numeroasele date statistice ne arată că în prezent aproape 10 milioane de români trăiesc astăzi în afara României, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi Germania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
29 mar 2021, 12:46
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
17 ian 2022, 17:07
DCMedical.ro
17 ian 2022, 15:31
DCBusiness.ro
17 ian 2022, 13:39
DefenseRomania.ro
17 ian 2022, 14:11
DCBusiness.ro
17 ian 2022, 13:39
DefenseRomania.ro
17 ian 2022, 14:11
DCNews.ro
17 ian 2022, 17:07
DCMedical.ro
17 ian 2022, 15:31
Spectacola.ro
17 ian 2022, 13:02
Spectacola.ro
17 ian 2022, 13:02