Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dublă cetățenie pentru românii din Spania. Premierul Pedro Sanchez vine la București să semneze acordul
WhatsApp
Vești excelente pentru cei peste un milion de români stabiliți în Spania: în curând vor avea posibilitatea să obțină cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română, conform unui acord între cele două state care va fi parafat în curând, cel mai probabil în cadrul unei vizite a premierului Pedro Sanchez la București. 

Românii din Spania vor putea în curând să aibă dublă cetățenie, spaniolă și română. Schimbarea vine ca rezultat al unui acord bilateral ce urmează a fi semnat între autoritățile de la București și Madrid, marcând un moment crucial pentru românii care și-au făcut un cămin în țara iberică. Potrivit unor surse guvernamentale, acordul urmează să fie semnat în cadrul unei vizite pe care premierul Pedro Sanchez o va efectua în România, la finalul lunii ianuarie. 

Românii se află printre cei mai numeroși străini care își obțin cetățenia spaniolă în Peninsula Iberică.

Cetăţenie română și spaniolă pentru românii din Spania 

 

Până acum, legislația spaniolă impunea o alegere dificilă pentru cei care doreau cetățenie spaniolă, astfel că cei care doreau acest lucru trebuiau să renunțe la cetățenia română. Totuși, noul acord va aduce o schimbare semnificativă, permitând românilor din Spania să dețină atât cetățenia română, cât și cea spaniolă.

Procesul a fost demarat în 2022, atunci când a fost creat un grup de lucru cu reprezentanți de la Ministerul de Interne și de la Ministerul Afacerilor Externe, iar textul acordului a fost finalizat și agreat de către reprezentanții ambelor guverne. Semnarea acestui document deschide calea pentru o relație de dublă cetățenie între cele două țări.

Până acum, Spania a avut astfel de acorduri doar cu Franța și Portugalia în ceea ce privește dubla cetățenie. 

"Am hotărât să creăm un grup de lucru care va analiza posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă, fără să fie nevoiți să renunțe la cetățenia română. (…) atunci când se va întâmpla acest lucru, și sigur se va întâmpla. România va fi a treia țară din Europa cu care avem acest tip de alianță și acest tip de recunoaștere.

Cred că este foarte important să lăsăm ministerele să lucreze în această direcție. Se va forma un grup de lucru cu ministerele de Externe și Afaceri Interne. După aceea, vom dezvolta această idee”, declara, în noiembrie 2022, premierul spaniol Pedro Sánchez, cu prilejul vizitei fostului premier Nicolae Ciucă.

Ce avantaje au românii din Spania cu dublă cetățenie

 

Invitat într-o ediție a emisiunii Diaspora în Direct, deputatul de Diaspora Iulian Lorincz, a vorbit despre inițiativa care va permite românilor din Spania să poată avea dublă cetățenie, precizând și câteva dintre avantajele pe care le vor avea aceștia.

"Constituția Spaniei face referire la unele țări care au o istorie comună cu Spania, cum ar fi țările din America Latină și doar persoanele acestea pot avea dublă cetățenie. Dacă tu ceri cetățenie spaniolă, trebui să renunți la propria cetățenie plus, trebuie să plătești o taxă la statul român de 600 de euro la Consulat. Acum s-a creat un grup interguvernamental între Guvernul Spaniei și Guvernul României, la sfârșitul anului trecut, să se pună pe agendă discuția aceasta, ceea ce este foarte important.

Avem și petiții lansate, avem mii de semnături din partea cetățenilor români care își doresc acest lucru. Ca să fie clar, dacă nu ai cetățenie spaniolă nu poți să faci magistratură în Spania, adică să fii magistrat la nivel înalt, nu poți să faci parte din Corpul Național de Poliție, nu poți să fii militar. De exemplu, un șir foarte mare de  magazine sunt sub firma Mercadona Espania, o firmă privată care spune că doar cetățeni spanioli pot munci acolo. Ceea ce este oarecum discriminatoriu.

Și ne dorim foarte mult, sunt foarte mulți români care plătesc taxe de ani de zile acolo, și-au cumpărat case, au investit și mi se pare că este un drept pe care îl merită românii", a explicat deputatul Iulian Lorincz, la "Diaspora în Direct". 

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel