Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dreptate pentru bărbații cu dizabilități, victimele unui tratament barbar și inuman. Inițiatorii rețelei de sclavi din Maramureș au fost arestați
WhatsApp
Persoanele responsabile pentru rețeaua de sclavi din Maramureș au fost arestate. Aceștia exploatau bărbați cu dizabilități în condiții inumane, în vârful unui munte, fiind victimele unui tratament barbar și inuman.
Dreptate pentru bărbații cu dizabilități, victimele unui tratament barbar și inuman. Inițiatorii rețelei de sclavi din Maramureș au fost arestați / Foto: Captură video youtube

Rețeaua de sclavi a fost descoperită de autorități după o investigație îndelungată, în orașul Borșa din județul Maramureș, iar cei responsabili au fost aduși în fața justiției și au primit sentințe aspre. Acum, aceștia sunt în arest, iar victimele lor primesc ajutor și îngrijire medicală, în încercarea de a-și reveni din traumele suferite.

Timp de aproximativ un an și jumătate rețeaua care exploata persoane cu dizabilități a fost monitorizată. Mai multe persoane au făcut sesizări, iar DIICOT-ul a intervenit.

 

Victimele provin dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități din Vrancea

 

Persoanele exploatate erau forțate să lucreze în condiții inumane la o stână deținută de același individ. Victimele erau lăsate fără acte și amenințate cu violența fizică. În plus, nu erau plătite pentru munca depusă. Este o situație șocantă care a avut un puternic impact emoțional asupra comunității.

Anchetatorii au urcat în munți pentru a verifica stână, unde au găsit condiții groaznice. Spațiile de cazare erau insalubre, cu chiuvete ruginite și pline de mizerie, iar mâncarea era depozitată în locuri unsuroase și pline de rugină. Aici, liderul rețelei ar fi exploatat șapte persoane, victimele provenind dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități din Vrancea.

„Ar fi fost duse acolo chiar de către directorul centrului care s-ar fi împrietenit cu patronul pensiunii în timpul unor concedii. Oamenilor li s-a promis că vor fi angajați şi vor fi plătiţi. În realitate însă au ajuns sclavi.”, declară Cristina Filip, conform Observator.

 

Declarațiile primarului din Borșa

 

„Două dintre persoanele monitorizate de către primărie, erau beneficiare de ajutor social. Încă trei persoane care se aflau acolo în îngrijire erau monitorizate în ultimul an de către Serviciul de Asistenţă Socială. Se pare că mai existau încă două persoane de care Serviciul de Asistenţă Socială nu ştia pentru că nu au fost niciodată informaţi că acele persoane se află în îngrijire.”, a spus Ion Sorin Timiș, primar Borșa.

„Ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea vădită de vulnerabilitate şi ulterior transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din județul Maramureș.”, vine în completarea sa Ionela Cozma, IPJ Maramureș.

În urma perchezițiilor, liderul rețelei a ajuns la audieri la sediul DIICOT Maramureș. Acolo au ajuns și soția, dar și o altă femeie din familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel