Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doi civili ucraineni neînarmați, împușcați de soldați ruși. Momentul, surprins de camerele de supraveghere 
WhatsApp
Când Leonid  și șeful său au fost împușcați în spate de soldații ruși, momentul a fost surprins de camere de supraveghere, iar imaginile sunt teribile. Filmarea, care a fost obținută de BBC, este acum investigată de procurorii ucraineni care o califică drept crimă de război.
Primul soldat rus care va fi judecat în Ucraina pentru crime de război

Atacul a avut loc la sfârșitul lunii martie, în fața unui magazin de biciclete din apropierea Kievului. Una dintre victime era proprietarul magazinului, iar cealaltă era Leonid Oleksiovici Pliats, paznicul magazinului.

Era punctul culminant al luptelor în jurul Kievului, iar drumurile principale spre capitală au fost transformate într-un  câmp de luptă, inclusiv în jurul magazinului de biciclete unde Leonid lucra ca paznic, scrie BBC.

Dar cei doi bărbați nu luptau:  videoclipul arată clar soldați ruși, care erau înarmați, i-au împușcat pe doi ucraineni neînarmați și apoi au jefuit magazinul. 

Citeste si:  „Voi trăi pentru amândoi”: După ce s-a căsătorit în Azovstal, Valeria a rămas văduvă după doar trei zile

Rușii sosiseră într-o dubă furată, pe care era desenat semnul V, folosit de forțele ruse. Ei purtau uniformă militară rusească și s-au apropiat cu armele ridicate și  cu degetele pe trăgaci.

Leonid s-a îndreptat spre soldați cu mâinile ridicate pentru a arăta că nu este înarmat și că nu prezintă o amenințare.

 

”Tatăl meu nu era militar, era pensionar. Au ucis un bărbat de 65 de ani. Pentru ce?”

 

Inițial, rușii au vorbit cu Leonid și cu șeful lui peste gard. Nu există audio pe filmare, dar bărbații fumează și par calmi. Apoi, ucrainenii se întorc și soldații se fac că pleacă. Însă se întorc brusc și îi împușcă pe cei doi bărbați de mai multe ori în spate.

Unul a murit pe loc, dar Leonid a reușit să se ridice. A reușit să-și lege cureaua în jurul coapsei pentru a încetini sângerarea. Apoi s-a retras în cabina lui, de unde a chemat ajutor.

Unul dintre prietenii lui, Vasil Podlevskyi, cu care a vorbit după ce a fot atacat, a povestit că Leonid i-a spus că soldații au susținut că nu ucid civili, însă a fost împușcat. 

”L-am întrebat dacă se poate măcar bandaja și mi-a spus: ”Vasi, abia m-am târât. Totul mă doare atât de tare. Mă simt foarte rău", a povestit prietenului lui Leonid. ”Așa că i-am spus să rămână acolo și am început să sun la apărarea teritorială”, a mai povestit acesta.

Nu rata si: Ororile taberelor rusești de filtrare: Mâncare o dată la două zile, iar apă - o dată pe zi. "Un lagăr de concentrare, creat de Rusia în centrul Europei"

În timp ce paznicul sângera, soldații ruși au intrat în clădire, unde au fost filmați în timp ce beau whisky-ul și căută în dulapuri în biroul managerului. La un moment, unul dintre ei și dat seama că sunt filmați și a spart una dintre camerele video. 

Din nefericire, până să ajungă luptătorii voluntari, Leonid a murit. ”Tatăl meu nu era militar, era pensionar. Au ucis un bărbat de 65 de ani. Pentru ce?”, a declarat Iulia, fiica lui Leonid. Ea este în străinătate și nici măcar nu și-a putut îngropa tatăl.  Iulia speră că cei responsabili vor fi judecați.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel