Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Diplomat bulgar: Rusia ne atacă pe noi, că suntem veriga slabă din NATO
WhatsApp
Diplomatul bulgar Milen Keremedciev a comentat cele mai recente evoluţii din Ucraina, precizând că afirmaţiile privind implicarea Bulgariei în atacul asupra Podului Crimeii reprezintă o campanie strategică direcţionată împotriva NATO.
Fostul premier bulgar Borissov caută calea spre o coaliție într-un parlament fracturat / Foto: Captură video youtube

"Bulgaria este veriga slabă a NATO. Suntem veriga slabă prin care poate trece propaganda rusă. Această acuzaţie a provocat controverse politice şi panică, pentru faptul că am putea fi următoarea ţintă a Rusiei", a explicat diplomatul bulgar.

"S-a văzut că Rusia nu poate prelua acele teritorii pe care le-a declarat independente şi apoi le-a anexat. Acest lucru a permis trupelor ucrainene să pătrundă adânc în teritoriul Rusiei. Acest lucru a forţat Rusia să inverseze tactica", a afirmat Keremedciev.

Potrivit diplomatului bulgar, Rusia ştie că Bulgaria se află în prezent într-o criză politică, nu are guvern, nici parlament şi nu poate lua atitudine în această problemă. "Bulgaria va continua să fie centrul atacurilor hibride, atât timp cât vom avea o politică externă pe jumătate", a menţionat Keremedciev, adăugând că parlamentul trebuie convocat rapid, pentru a adopta o poziţie comună a ţării. 

Se încearcă formarea unui guvern pe modelul României 

 

Partidul GERB (centru-dreapta) va încerca să poarte discuţii cu rivalii politici în tentativa de a forma un guvern după ce a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, a declarat marţi liderul formaţiunii, Boiko Borisov, fost premier timp de trei mandate, transmite Reuters.

Borisov a mai afirmat că ar fi dispus să nu devină prim-ministru dacă aceasta ar fi condiţia pentru a se conveni o coaliţie funcţională.

Potrivit lui Borisov, un nou scrutin anticipat - după cele patru rânduri de alegeri din ultimii doi ani - nu ar produce rezultate diferite de cele de duminică.

GERB a câştigat alegerile de la data 2 octombrie, cu 25,3% din voturi, dar se confruntă cu provocarea de a coagula o coaliţie într-un parlament fragmentat. 

Petkov nu vrea alianță cu Borisov

 

Kiril Petkov, premier al Bulgariei din decembrie anul trecut până în august, a respins vineri o propunere de a participa la o coaliţie pentru formarea unui nou guvern la Sofia, în urma alegerilor de duminica trecută, transmite dpa.

Câştigătorul alegerilor, fostul prim-ministru Boiko Borisov, încearcă să obţină o majoritate în jurul partidului său de centru-dreapta, GERB, pe baza unei platforme favorabile Uniunii Europene şi NATO.

Petkov, fondator al formaţiunii de centru PP şi pro-occidental, a afirmat că din punctul său de vedere un guvern euro-atlantic trebuie să fie "lipsit de corupţie" - un atac la adresa lui Borisov, care a fost acuzat că este corupt.

La rândul său, Asen Vasilev, cofondator al PP, a susţinut că "nu vom discuta cu GERB şi nu vom participa la negocieri pentru a forma un guvern împreună cu ei".

PP s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 20% din voturi, în urma GERB, care a obţinut peste 25%. Rezultatul scrutinului parlamentar - al patrulea care a avut loc în Bulgaria în ultimul an şi jumătate - obligă la formarea unei coaliţii pentru asigurarea unei majorităţi. În legislativul de la Sofia urmează să fie reprezentate şapte partide, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel