Claudiu Stănășel, vicepreședinte în Consiliul Local Prato, din Italia este invitatul primei ediții a emisiunii "Diaspora în Direct", moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan. Acesta a vorbit despre taxele foarte mari pe muncă din Italia și spune că acestea ar fi un impediment pentru implementarea unui salariu minim pe economie.
În cadrul discuției Claudiu Stănășel a abordat un subiect foarte discutat în Italia în momentul de față, mai exact despre salariul minim pe economie, pentru că în Italia nu există prin lege un salariu minim, ca în alte țări din Europa.
„Două vor fi subiectele cele mai importante: munca, pentru a ridica salariile din punctul acesta de vedere, pentru a schimba contractele colective naționale, pentru că acolo sunt anumite probleme pe mai multe domenii. Este în discuție și o propunere pe care eu chiar o susțin, despre salariul minim, pentru că în Italia nu există prin lege un salariu minim, iar în alte țări din Europa există. Sunt o serie de propuneri pentru care au început deja demersul lor în parlament și sper să devină realitate în următoarele luni. ”, a declarat Claudiu Stănășel pentru început.
Întrebat de gazda emisiunii, Bogdan Bolojan, de ce nu a fost impus încă un salariu minim, având în vedere situația din Italia, consilierul local a pregătit o explicație mai complexă a problemelor întâlnite.
„De exemplu știm de la românii din Italia, că sunt persoane pe aceeași funcție, cum sunt îngrijitoarele, care câștigă foarte bine în Nordul Italiei sau foarte prost în Sud, unde e o zonă preponderent agricolă. Se reglează piața atât de bine sau care a fost motivul pentru care nu s-a implementat încă un salariu minim în Italia?”, întreabă jurnalistul Bogdan Bolojan.
„Adevărul este că nu a fost niciodată voința politică de a aduce acest rezultat. Nu a fost această voință pentru că interesele unora dintr-o parte a sindicatelor și ale altora, nu au fost capabili în ultimii 15-20 de ani, pentru că acest subiect se discută de mult timp în Italia, să se pună la o masă, nu au avut voința să lucreze la acest proiect. Acesta este adevărul. Ne-am minți dacă am găsi scuze.
Acest guvern a spus un lucru foarte important: este o idee bună, dar nu o putem transforma în realitate dacă ne oprim doar la această idee. Adică, în același timp trebuie să reușim să facem un proiect mult mai mare, care printr-o parte introduce acest salariu minim și prin cealaltă reduce taxele, pentru că în Italia presiunea fiscală este una dintre cele mai mari din Europa, să facem o serie de schimbări în ceea ce privește contractele de muncă naționale. Doar dacă muncești în acest sens la 360 de grade poți ajunge la o schimbare. ”, spune Stănășel.
„Eu printre toate activitățile mele am si o societate, adică sunt și antreprenor și știu situația actuală din Italia. Problema care ar fi, dacă azi s-ar introduce salariul minim, fără ca întregul sistem să fie reformat, riscul cel mai mare ar fi că în maxim cinci, șase luni, nu doar că nu am avea acea incrementare de locuri de muncă, dar s-ar risca pierderea a zeci și zeci de locuri de muncă. Ideea este că este nevoie de un proiect în acest sens.
Noi deja în campania electorală, chiar în primele zile am zis foarte clar că vrem acest lucru, dar în același timp se impune și o lege pentru o taxare mult mai mică, medie pentru toate societățile. Nu ne putem opri doar la un subiect pentru că ar fi foarte simplu să facem ca colegii de la partidul Cinci Stele, care vorbesc numai de o săptămână despre salariul minim. Pentru că dacă l-am introduce astăzi, a doua zi am avea o mare mare problemă. Pentru că nu toate firmele pot susține acel salariu minim și ar fi nevoite să dea afara mulți oameni. Este o problemă pe care trebuie să o rezolvam mai întâi. ”, încheie Claudiu Stănășel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News