Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce coronavirusul afectează mai grav bărbaţii? Explicația cercetătorilor
WhatsApp
Coronavirusul poate infecta pe oricine, tânăr sau bătrân, dar bărbaţii mai în vârstă sunt cu până la două ori mai expuşi să dezvolte o formă gravă şi chiar să moară față de femeile de aceeaşi vârstă, pentru că bărbaţii produc un răspuns imun mai slab la virus decât femeile, potrivit cercetătorilor.

"Infecţia naturală eşuează în mod clar” în a provoca răspunsuri imune adecvate la bărbaţi, a spus Akiko Iwasaki, un imunolog la Universitatea Yale care a condus lucrarea în care arată că bărbații sunt mai afectați de COVID-19 decât femeile.

Rezultatele sunt în concordanţă cu ceea ce se ştie despre diferenţele de sex în urma diferitelor provocări ale sistemului imunitar.

Femeile au răspunsuri imune mai rapide şi mai puternice, poate pentru că corpul lor este pregătit să lupte cu agenţii patogeni care ameninţă copiii nenăscuţi sau nou-născuţi.

Descoperirile subliniază nevoia companiilor care urmăresc vaccinuri contra coronavirusului să-şi analizeze datele în funcţie de sex şi pot influenţa deciziile privind dozarea, au spus dr. Altfeld şi alţi experţi, relatează New York Times.

Companiile care sunt implicate în producerea de vaccinuri împotriva coronavirusului nu au publicat încă date clinice analizate în funcţie de sexul participanţilor, dar Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA le-a solicitat să facă acest lucru, precum şi date în funcţie de etnie şi rasă, a declarat dr. William Gruber, vicepreşedinte la Pfizer.

Echipa Dr. Iwasaki a analizat răspunsurile imune a 17 bărbaţi şi 22 de femei care au fost internaţi la scurt timp după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus. Cercetătorii au colectat sânge, probe nazofaringiene, salivă, urină şi scaune de la pacienţi la fiecare trei până la şapte zile.

Analiza a exclus pacienţii de la ventilatoare şi cei care iau medicamente care afectează sistemul imunitar „pentru a ne asigura că măsurăm răspunsul imun natural la virus”, a spus dr. Iwasaki.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, date de la un număr suplimentar de 59 de bărbaţi şi femei care nu au îndeplinit aceste criterii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în corpurile femeilor s-au produs mai multe aşa-numite celule T, care pot ucide celulele infectate cu virus şi pot opri infecţia să se răspândească.

Bărbaţii au arătat o activare mult mai slabă a celulelor T şi acest decalaj a fost influenţat starea de sănătate a bărbaţilor. Cu cât bărbaţii sunt mai în vârstă, cu atât sunt mai slabă este activarea celulelor T.

"Când îmbătrânesc, îşi pierd capacitatea de a stimula celulele T”, a spus dr. Iwasaki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel