Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Daniel Iacob, detalii despre cum au încercat spaniolii să ne DISCRIMINEZE. În Bulgaria s-a făcut scandal, nu și în România
WhatsApp
Daniel Iacob povestește cum bulgarii au fost sprijiniți de Guvernul de la Sofia în momentul în care Spania a dat o lege care nu mai permitea tuturor românilor și bulgarilor să aibă asigurări de sănătate.  Totodată, Daniel , președinte Asociația Suflet Românesc Alma Rumana spune  cum s-au petrecut lucrurile în perioadele electorale și a povestit despre viața de zi cu zi în zona Valencia. 

Continuă dialogul cu Daniel Iacob, brașovean de origine, 41 ani, stabilit în Spania din 2001, proprietar al unei florării, și, în același timp, președinte al Asociației Suflet Românesc Alma Rumana. Întrebat de organizația pe care o conduce poartă același nume, atât în spaniolă, cât și în română, Iacob răspunde: ”Pentru noi este foarte important să păstrăm tradițiile, să conservăm limba română. Ne bucurăm că s-a semnat parteneriatul cu Ministerul Românilor de Pretutindeni prin care profesorii pot să îi învețe pe copii limba română într-un cadru organizat. După ore. Școala după școală. E drept, au fost multe acte de semnat, dar ne-am obișnuit”.

Nicu Covaci și Gică Craioveanu, personaje de seamă

Printre activitățile organizate de asociția pe care o conduce se numără spectacole, expoziții. ”I-am avut invitați pe cei de la Teatrul Constantin Tănase din București, Teatrul de păpuși Luceafărul din Iași, Gică Craioveanu, Nicu Covaci. Ultimul, de altfel, locuiește în regiunea valenciană. E aproape de noi”, povestește Iacob.

 [citeste si]

Românii, amatori de gratuități

În regiunea Valencia locuiesc în jur de 40.000-50.000 de români, după spusele lui Iacob. Mulți sunt membri în organizații românești. ”Numărul membrilor variază. Când mai mulți, când mai puțini. La spectacole vin oamenii. Mai ales când este gratuit. Dacă trebuie să plăteasc,ă au senzația că e cineva care face bani din ce dau ei. Până la urmă, am ajuns să ne cunoaștem între noi și să știm ce poate și ce face fiecare”, spune Iacob.

Marea vâlvătaie a votului

”Să ducem mai departe tradițiile. Să îi învăm pe copii limba română. Atât pe cei din familii de români, cât și pe cei din familii unde sunt părinți spanioli”, zice, apăsat, Daniel Iacob. Acesta pare să fie un lait motiv. Chiar dacă este vorba de activitîți extrașcolare, de  comuniuni strânse în jurul bisericii. ”Am reușit să trimitem șaptesprezece tineri în Bran, cu puțin timp în urmă. Și români, și spanioli”, relateză Iacob.

Tot el își amintește de perioada alegerilor. ”Atunci, la vot, a fost o mare vâlvătaie. Dacă nu a fost bine, a fost din cauza organizării. Toți au vrut, dintr-o dată, să voteze. Și nu erau toți pe listele electorale”, adaugă șeful Asociației Suflet Românesc Alma Rumana.

Bulgarii au primit sprijin, românii, nu

”În 2011 au fost probleme. Statul spaniol a dat o lege că nu toți românii și bulgari mai puteau să aibă asigurări de sănătate. Statul bulgar a făcut tevatură, mare gălăgie. Lor le-au dat drepturile. Noi, românii, nu am primit același sprijin. Acum, lucrurile s-au reglat. Sunt tot mai puțini șomeri. Oamenii s-au adaptat. Și-au găsit locuri de muncă potrivite fiecăruia”, conchide Iacob.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel