Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Danemarca acordă concediu plătit pentru ambii părinţi ai unui nou-născut. Noile reguli au intrat în vigoare de marți
WhatsApp
Danemarca va oferi 11 săptămâni de concediu plătit pentru fiecare dintre cei doi părinţi ai unui nou-născut.
Danemarca acordă concediu plătit pentru ambii părinţi

Noile reguli privind partajarea concediului pentru creşterea copilului au intrat în vigoare începând de marţi în Danemarca, o ţară care va oferi 11 săptămâni de concediu plătit pentru fiecare dintre cei doi părinţi ai unui nou-născut, informează DPA, potrivit Agerpres.

În plus, noile reglementări stipulează că 26 de săptămâni de concediu parental vor putea fi împărţite între cei doi părinţi în funcţie de preferinţele lor.

În Danemarca, părinţii au dreptul la un total de 48 de săptămâni de concediu plătit în comun. Până marţi, două săptămâni erau rezervate taţilor, iar 14 săptămâni mamelor. Noul aranjament reprezintă rezultatul unui acord adoptat de Parlament cu o largă majoritate de voturi în luna martie.

Decizia a fost adoptată după o directivă emisă de Uniunea Europeană în 2019, potrivit căreia toate statele membre trebuie să asigure nouă săptămâni de concediu plătit pentru fiecare părinte.

Sindicatele daneze consideră că noul aranjament reprezintă un pas important către îmbunătăţirea oportunităţilor de angajare de care vor beneficia tinerele mame. Islanda, Suedia şi Norvegia au fost primele state europene care au implementat aceste măsuri.

Până acum, mamele daneze aveau tendinţa să îşi aloce cea mai mare parte din concediile parentale plătite.

Noi reguli menite să îmbunătăţească echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată în UE au intrat marţi în vigoare

 

Toate statele membre UE trebuie să aplice, din 2 august, normele instituite la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, adoptate în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, precum şi drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să îşi continue atât cariera, cât şi viaţa de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

Adăugându-se drepturilor deja existente în ceea ce priveşte concediul de maternitate, noile drepturi au fost obţinute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esenţial către construirea unei Uniuni a egalităţii.

Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată urmăreşte să sporească participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru. În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor.

În plus, doar 6% dintre femeile cu responsabilităţi familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin şi garantează, în general, că părinţii şi îngrijitorii îşi pot concilia viaţa profesională cu cea de familie.

Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august. Ca etapă următoare, Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar. 

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
15 aug 2022, 17:35
DCMedical.ro
15 aug 2022, 15:50
DCBusiness.ro
15 aug 2022, 14:21
DefenseRomania.ro
14 aug 2022, 12:06
DCBusiness.ro
15 aug 2022, 14:21
DefenseRomania.ro
14 aug 2022, 12:06
DCNews.ro
15 aug 2022, 17:35
DCMedical.ro
15 aug 2022, 15:50
Spectacola.ro
15 aug 2022, 19:42
Spectacola.ro
15 aug 2022, 19:42
RadioDCNews.ro
15 aug 2022, 18:58
RadioDCNews.ro
15 aug 2022, 18:58
Astrosens.ro
09 aug 2022, 16:17
Astrosens.ro
09 aug 2022, 16:17