Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Custodele Coroanei, vizită în Franţa: "Casa regală, în fruntea sondajelor de opinie"
WhatsApp
Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, alături de Principele Radu, au vizitat Institutul Fracţei, unde a ţinut un discurs referitor la poziţia Casei Regale în societatea românească şi a amintit de vizita Reginei Maria în franţa, care a avut loc în urmă cu 100 de ani. Custodele Coroanei a primit şi medalia de onoare a Academiei Franceze.
Custodele Coroanei şi Principele Radu, vizită în Franţa / sursa foto: Familia Regală a României / Facebook

"Casa regală română este în fruntea sondajelor de încredere din ţară, acest fapt reflectând, cel mai probabil, o nevoie a oamenilor de "această instituţie complementară, fondată pe forţa exemplului personal, pe legitimitatea istorică, pe continuitate şi loialitate.

Să vorbesc despre ţara mea şi despre Coroana română la Institutul Franţei este, în acelaşi timp, o onoare şi o sursă de speranţă şi mândrie", a declarat, la Institutul Franţei, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta.

 

100 de ani de la vizita Reginei Maria în Franţa

 

Majestatea Sa Margareta a afirmat că "istoria modernă a României arată în ce măsură Coroana română a contribuit la consolidarea ţării, în trecut, în prezent şi, cred eu, şi în viitor".

Totodată, Majestatea Sa a evidenţiat că vizita sa are loc la 100 de ani de la vizita Reginei Maria în Franţa.

"Vizita Reginei Maria la Paris a rămas în memoria compatrioţilor mei ca una dintre paginile cele mai admirate de diplomaţie regală, în care Coroana a dat un exemplu de a se pune în slujba naţiunii. În Franţa, străbunica mea a prezentat cu farmec şi curaj aspiraţiile unei Românii moderne şi europene, pentru un viitor liber şi democratic", a punctat Custodele Coroanei.

Citeşte şi: Custodele Coroanei române, cea mai influentă femeie din România

Majestatea Sa Margareta a spus că întâlnirile Reginei Maria cu preşedintele Franţei Raymond Poincaré şi cu premierul Georges Clemenceau au fost "legendare".

"Cu siguranţă, printre momentele cele mai importante şi simbolice a fost participarea la sesiunea solemnă la Academia de Arte Frumoase, la Institutul Franţei, organizată în onoarea sa, la 8 martie 1919", a punctat Custodele Coroanei.

 

Custodele Coroanei: "Casa regală, în fruntea sondajelor de opinie"



Majestatea Sa a vorbit despre modul în care Familia regală română este percepută în ţară.

"Casa regală este în fruntea sondajelor de opinie în ceea ce priveşte încrederea, admiraţia şi afecţiunea naţionale. Oamenii au probabil nevoie de această instituţie complementară, fondată pe forţa exemplului personal, pe legitimitatea istorică, pe continuitate şi loialitate", a spus Majestatea Sa Margareta.

Citeşte şi: Principesa Margareta invitata suveranilor spanioli

Totodată, Majestatea Sa a evidenţiat că vizita sa, la invitaţia autorităţilor franceze, "este susţinută de Guvernul român şi are loc în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene".

"În prezent, la a cincea generaţie, Familia regală ocupă o poziţie remarcabilă şi oarecum contradictorie într-o ţară care, constituţional, rămâne republică", a afirmat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa Margareta a vorbit şi despre relaţia cu autorităţile române.

"Fiecare nou guvern vrea să păstreze şi uneori să aprofundeze cooperarea instituţională cu Familia regală. Peste tot unde este un eveniment regal ce are ca scop încurajarea economiei, educaţiei, diplomaţiei bilaterale, sportului, artelor sau ştiinţelor, Familia regală este primită cu respect şi mândrie, cu demnitate şi afecţiune şi cu profunda convingere că ea este în slujba interesului naţional", a punctat Custodele Coroanei.

 

Custodele Coroanei: "Fiecare nou guvern vrea să colaboreze cu Familia regală"



Medalia pentru onoare a fost acordată la Institutul Franţei de către Helene Carrere d'Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze.

Aceasta a vorbit, în momentul în care a oferit distincţia Custodelui Coroanei, despre personalitatea Regelui Mihai şi despre impactul acestuia, după căderea comunismului. "El, care a ştiut să îi reziste lui Stalin, domina cu adevărat peisajul post-comunist", a punctat aceasta.

Citeşte şi: Custodele Coroanei, Margareta: „Am vorbit şi despre Brexit, care este foarte grav”

De altfel, Helene Carrere d'Encausse i-a condus pe Custodele Coroanei şi pe Principele Radu într-un tur al Institutului Franţei care a cuprins şi o expoziţie cu documente de arhivă despre România. Printre acestea s-a numărat şi un exemplar al revistei L'Image, din august 1919, un număr dedicat României, cu o fotografie a Reginei Maria pe copertă. Expoziţia care a fost admirată de Custodele Coroanei a fost realizată şi cu ajutorul unei angajate române a Institutului Franţei, Carmen Niţescu.

Tot joi, anterior vizitei la Institutul Franţei, principele Radu a vizitat Comitetul Paralimpic Francez, unde a vorbit cu preşedinta instituţiei, Marie-Amelie Le Fur.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel