Aceste măriri nu s-au realizat încă, dar Palazzo Chigi ia deja în considerare posibilitatea de a declanșa o creștere suplimentară care ar duce, începând din 2024, pensiile minime pentru cei peste 75 de ani de la 600 la 700 de euro lunar. Dar să le luam pe rând: prin măsura elaborată la sfârșitul anului trecut, guvernul Meloni a stabilit o rată de ajustare a pensiilor minime cu 6,4% în 2023 pentru cei peste 75 de ani și de 1,5% pentru ceilalți pensionari.
Prin urmare, în 2023, pensiile minime pentru cei care depășesc vârsta de referință de 75 de ani cresc de la 563,74 la 599,82 de euro și pentru ceilalți la 572,20 de euro. Toate aceste ajustări, finanțate printr-un efort financiar de aproximativ 400 de milioane de euro, sunt prevăzute în lege începând cu 1 ianuarie. Asta înseamnă că în iulie pensionarii vor primi, pe lângă pensia majorată și șase luni de restanțe, adică sumele restante datorate din ianuarie până în iunie. Dar pentru 2024, guvernul ia în considerare, așa cum am menționat, o altă mărire.
În această săptămână, Parlamentul va vota o moțiune care angajează executivul să crească pensiile minime la suma de o mie de euro până la sfârșitul legislaturii, stabilită pentru 2027. Este vorba despre o vechi dorință a lui Silvio Berlusconi pe care Forza Italia, așa cum a menționat coordonatorul partidului și ministru de externe, Antonio Tajani, intenționează să o promoveze cu hotărâre. În concluzie, pentru partidul fondat de Silvio Berlusconi este o luptă identitară pentru care trebuie să se găsească soluții pentru cel puțin o realizare parțială.
Problema este însă că ar fi nevoie de multe miliarde de euro pentru a asigura această mărire a tuturor pensiilor existente. Poate chiar 20 de miliarde, conform unor simulări. Cu siguranță, prea mulți bani, este concluzia presei italiene.
Din acest motiv, Guvernul lucrează la un plan care prevede o creștere etapizată, cu o mărire considerabilă din 2024. Cu alte cuvinte, o ajustare pozitivă a pensiilor minime, de la 600 la 700 de euro, doar pentru pensionarii cu pensii minime care au depășit vârsta de 75 de ani. Această măsură ar costa puțin mai puțin de un miliard de euro.
Trebuie menționat că toate creșterile decise pentru acest an sunt temporare, nu definitive. În 2024, ele vor dispărea și în locul lor se va aplica o creștere procentuală de 2,7%, independent de vârsta beneficiarilor: astfel, ar fi o îmbunătățire reală pentru cei sub 75 de ani, dar o regresie pentru ceilalți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News