Bineînțeles, pisicii nu i s-a putut cere să poarte o mască și nici să păstreze o distanță de cel puțin un metru față de veterinarul său, darămite să se supună unui tampon înainte de a merge la medic, așa că atunci când i-a strănutat în față, contagiunea SarsCov2 a fost inevitabilă.
S-a întâmplat în Thailanda, unde a fost documentat primul caz de transmitere a virusului de la o pisică la un om: felina făcea parte dintr-o familie cu Covid pozitiv și, după ce a strănutat, a infectat-o pe medicul veterinar care o examina cu drag: femeia purta atât mască, cât și mănuși, dar nu și protecție pentru ochi.
Trei zile mai târziu, veterinarul a făcut febră, a răcit și a tușit, iar ulterior a fost testat pozitiv pentru Covid. Confirmarea "saltului de specie" a venit în urma studiului genomurilor virale, publicat în Emerging Infectious Diseases de către cercetătorii de la Universitatea Prince of Songkla.
Se știa încă din primele luni ale pandemiei că pisicile pot fi infectate de oameni fără a dezvolta simptome severe. Cu toate acestea, până acum nu s-a demonstrat niciodată că contagiunea poate avea loc și în sens invers, adică de la animal la om. "Știam de doi ani că aceasta era una dintre posibilități", a comentat în Nature Angela Bosco-Lauth, expert în boli infecțioase la Colorado State University.
Având în vedere popularitatea largă a pisicilor ca animale de companie, faptul că a durat atât de mult timp pentru a dovedi această posibilitate ar putea însemna că contagiunea de la pisică la om nu este foarte frecventă: potrivit experților, nu există motive de alarmă în acest moment, deoarece este chiar mai probabil ca virusul să fie transmis de la om la animal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News