Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coșmarul unei românce din Spania bolnavă de cancer: fiica Mioarei a fost luată de serviciile sociale fără vreo explicație
WhatsApp
O mamă româncă se plânge că autoritățile din Spania i-au luat fiica de 14 ani fără să-i dea explicații. Femeia a fost supusă recent unei intervenții chirurgicale pentru cancer, iar avocatul ei, José Antonio Sires, s-a opus îndepărtării provizorii a minorei. Junta dă însă asigurări că dosarul a fost instrumentat "cu toate garanțiile legale și juridice".

Mioara Mureșan, o mamă româncă aflată în Spania de 17 ani, s-a plâns că guvernul regional din Andaluzia i-a luat fiica de 14 ani fără nicio explicație. Ministerul Regional pentru Incluziune Socială, Tineret, Familii și Egalitate a acceptat să i-o ia provizoriu pe 13 februarie, zi în care funcționari ai administrației și ai poliției au mers la liceul unde învață minora și au dus-o direct la un centru pentru minori.

Avocatul José Antonio Sires, de la cabinetul Sires Abogados, care o reprezintă pe femeie, a explicat pentru acest ziar că femeia a aflat că fiica sa i-a fost luată de lângă ea prin intermediul mamei sale - bunica fetei - care locuiește în România și care a fost informată de către autoritățile române că a fost luată provizoriu din grija ei, întrucât, potrivit avocatei, rezoluția administrativă de inițiere a procesului de abandon "ar fi trebuit să fie comunicată mamei sale imediat, în termen de maximum 48 de ore, așa cum prevăd reglementările, însă nu a fost cazul".

Coșmarul unei românce din Spania bolnavă de cancer

 

Avocatul a explicat că copilul a fost luat de la Institut fără ca părintele să aibă "vreo veste despre acțiunea extrem de importantă care urma să se desfășoare prin decizia delegației de Incluziune Socială", care a apreciat că situația de lipsă de protecție a copilului este gravă, dar "nu știm la ce se referă și nici nu știm cine a depus plângerea de inițiere a procedurii". 

Avocatul a adăugat că Mioara Mureșan, care mai are doi copii în vârstă de 11 și patru ani, a suferit recent o intervenție chirurgicală pentru un cancer grav, pentru care a fost găzduită o perioadă de timp de o prietenă. 

La 20 februarie, femeia a primit o scrisoare recomandată, pe care nu a putut să o ridice de la oficiul poștal decât a doua zi, în care un bilet scris cu barem și "renunțând la orice formalitate" preciza următoarele: "Vă rugăm să veniți la Serviciul de protecție a copilului în această dimineață". Această "notificare" a fost semnată în aceeași zi în care fiica sa minoră fusese deja retrasă de la școală.

Fiica Mioarei a fost luată de serviciile sociale fără vreo explicație

 

Apărarea mamei a depus o acțiune civilă la tribunalul de familie pentru a se opune deciziei administrative. De asemenea, avocatul a anunțat pentru acest ziar că nu exclude exercitarea "unor acțiuni penale și practicarea unor măsuri de anchetă care să ajute la clarificarea faptelor și la controlul procedurii administrative desfășurate", deoarece, insistă el, "nu se știe în mod formal de ce i-au luat fiica".

Avocatul amintește că femeia, care este mamă singură, locuiește în Sevilla de mulți ani și are sprijinul vecinilor săi.

La rândul lor, cei de la Delegația Teritorială de Incluziune Socială, Tineret, Familie și Egalitate din Sevilla au indicat că în cazul acestei mame s-a acționat "cu toate garanțiile legale și juridice, dar mai presus de toate, prioritizând premisa de a proteja bunăstarea și protecția minorilor".

Surse din cadrul ministerului regional au reamintit că acțiunile de protecție sunt guvernate în conformitate cu criterii stabilite și proceduri reglementate, astfel încât deciziile luate "sunt acoperite de toate garanțiile legale și sunt adoptate cu colaborarea familiei de origine a minorului, ori de câte ori este posibil".

Cum se apără Junta

 

În acest caz, Delegația Teritorială menționată mai sus a efectuat toate acțiunile menite să obțină colaborarea părintelui "fără ca acestea să fi avut un rezultat pozitiv din motive pe care, în interesul garanțiilor procedurii, nu este oportun să le transmitem mai departe". 

Astfel, în urma acțiunilor efectuate pentru a garanta protecția minorului, părintele "a fost informat de către Serviciul de Protecție a Copilului despre situația în care se află, precum și despre drepturile care îi revin".

În toate cazurile, deciziile de protecție sunt adoptate în conformitate cu "instrumente tehnice, validate de profesioniști, și urmăresc, în primul rând, ca minorul să rămână în familia și în mediul său, iar dacă acest lucru nu este adecvat, se va adopta cea mai potrivită măsură de protecție a acestuia".

Prin urmare, conchide delegația, "actele convenite în cadrul procedurii de abandon sunt notificate părinților minorului, care au posibilitatea de a le contesta". În plus, aceștia sunt audiați înainte de soluția propusă, astfel încât să poată face orice afirmație și să prezinte orice documentație pe care o consideră oportună, garantându-le astfel dreptul la apărare, iar în niciun caz procedura nu lasă părțile interesate fără apărare.

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel