Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Controversă la Roma. Politicienii tolerează ocuparea spațiilor publice de patronii de terase. Locuitorii sunt furioși
WhatsApp
În noul decret adoptat de Consiliul de Miniștri și nepublicat încă în Monitorul Oficial - restaurantele și barurile au obținut un amendament pentru o nouă prelungire a păstrării meselor în aer liber. Locuitorii sunt împotrivă.  

Până la 30 septembrie trebuiau eliminate mesele în aer liber autorizate în timpul pandemiei, iar acum termenul va fi amânat până la sfârșitul anului.

Vestea a adus un suspin de ușurare patronilor, care au primit cu bucurie ultima amânare. Însă asociațiile de locuitori sunt sătui de zgomot și de imposibilitatea de a găsi locuri de parcare.

În iunie, nu întâmplător, primarul Roberto Gualtieri a declarat: "Parlamentul, într-un mod pe care îl considerăm nepotrivit, a votat o prelungire a ocupării sporite a spațiilor publice pentru mesele în aer liber ale restaurantelor și barurilor, făcând ineficiente actele pe care le pregăteam", conform Il Messaggero.

 

Primăria dorea ca în zona "1" barurile și restaurantele să revină în spațiile autorizate înainte de Covid

 


Primăria dispusese ca în zona "1", barurile și restaurantele să revină în spațiile autorizate înainte de Covid, în timp ce în celelalte zone comercianții puteau cere păstrarea extinderii, dar numai prin depunerea unei cereri cu avizul unui tehnician și a facturilor cu taxele plătite.

În plus, municipalitatea a înființat și un grup operativ format din polițiști pentru a sancționa persoanele neautorizate (până în prezent s-a descoperit că 80% dintre localuri au amplasat mese în stradă fără autorizație).

La Roma, peste 6 mii de comercianți au cerut mai mult spațiu în timpul pandemiei. Însă, de două ori mai mulți ar fi așezat mesele în stradă. Tocmai aceste cifre imense ar împinge birourile din Campidoglio să oprească posibila extindere a programului de către guvern.

 

În acest moment, doar câțiva comercianți au depus deja o cerere la municipalitate pentru a obține o nouă prelungire

 

Asociațiile de comercianți au bătut deja la ușa municipalității cerând ajutor pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie (facturile la gaz și energie au crescut de peste două ori). Dar li s-a spus că autoritățile locale sunt depășite când vine vorba de măsuri de competență națională.

Un al doilea aspect care împiedică posibila extindere a programului de către guvern este cel birocratic. Norma națională refuză să dea un aviz favorabil asociațiilor de proprietari. Și se știe că aceste organizații sunt foarte atente la protejarea constrângerilor arhitecturale sau peisagistice.

De asemenea, în acest moment, doar câțiva comercianți au depus deja o cerere la municipalitate pentru a obține o nouă prelungire pentru a menține terasele. Există temerea că în următoarele zile - termenul limită este 30 septembrie - birourile Departamentului de Comerț vor fi inundate de hârtii, la care, teoretic, ar trebui să se răspundă foarte repede. Este de la sine înțeles că, fără o prelungire guvernamentală, ar izbucni haosul la nivel administrativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel