Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cine l-ar putea înlocui pe Boris Johnson? Lista scurtă cuprinde nume interesante
WhatsApp
Ultimele ore nu au fost uşoare pentru premierul britanic Boris Johnson. De marţi, un val neîncetat de demisii din partea miniştrilor săi şi a membrilor Parlamentului l-a ţinut în corzi. Premierul britanic a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator

 În luna martie a acestui an, liderul Partidului Conservator a fost supus unei moţiuni de cenzură internă, dar rezultatele au evidenţiat nemulţumirea a 41% dintre parlamentarii conservatori faţă de managementul său şi scandalurile sale constante.

În aşteptarea rezultatului, următorii candidaţi se prefigurează ca posibil înlocuitor în cazul în care premierul demisionează sau este revocat de partidul său.

Cine l-ar putea înlocui pe Boris Johnson

 

LIZ TRUSS

Ministrul de Externe este favoritul din rândurile Partidului Conservator de guvernământ şi a ocupat în mod regulat primul loc în sondajele membrilor partidului efectuate de site-ul Conservative Home. Truss are o imagine publică foarte bună şi a fost fotografiată într-un tanc anul trecut, evocând o imagine faimoasă din 1986 a primei femei prim-ministru din Marea Britanie, Margaret Thatcher, surprinsă într-o ipostază identică.

Ministrul în vârstă de 46 de ani şi-a petrecut primii doi ani din mandatul lui Johnson ca secretar de comerţ internaţional apărând Brexitul, iar anul trecut a fost numit negociatorul şef al Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Truss a declarat, luni, că Johnson are "sprijinul său 100%" şi şi-a îndemnat colegii să-l susţină.

JEREMY HUNT

Fostul secretar de Externe, în vârstă de 55 de ani, a ajuns pe locul doi după Johnson în cursa pentru conducere din 2019. El a susţinut că, dacă va fi ales prim-ministru, politica sa ar oferi un stil de conducere mai serios şi mai puţin controversat. În ultimii doi ani, Hunt s-a bazat pe experienţa sa de fost secretar de sănătate pentru a prezida comitetul restrâns pentru sănătate şi nu a fost pătat pentru că a servit în actualul guvern.

La începutul acestui an, el a spus că ambiţia sa de a deveni prim-ministru "nu a dispărut complet" şi a spus că a votat pentru revocarea liderului conservator din funcţie în moţiunea de cenzură pe care Johnson a câştigat-o în cele din urmă.

BEN WALLACE

Ministrul Apărării, Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a devenit cel mai popular membru al guvernului din cadrul Partidului Conservator în ultimele luni, potrivit Conservative Home, datorită gestionării sale a crizei din Ucraina. Fost soldat, a servit în Irlanda de Nord, Germania, Cipru şi America Centrală.

El şi-a început cariera politică ca membru al Adunării Scoţiei decentralizate în mai 1999, înainte de a fi ales pentru prima dată în Parlamentul de la Westminster în 2005. A fost ministru al Securităţii din 2016 până când şi-a preluat actualul rol trei ani mai târziu, câştigând laude pentru rolul departamentului în evacuarea cetăţenilor britanici şi aliaţilor din Afganistan anul trecut şi transportul de arme la Kiev în timpul recentului război din Ucraina.

Lista scurtă cuprinde nume interesante

 

RISHI SUNAK

Sunak, care a demisionat marţi din funcţia de ministru de Finanţe spunând că "publicul se aşteaptă pe bună dreptate ca guvernul să se comporte corect, competent şi serios", a fost până anul trecut favoritul pentru a-i succeda lui Johnson.

El a fost lăudat pentru un pachet de salvare pentru economie în timpul pandemiei de coronavirus, care a inclus un program de păstrare a locurilor de muncă care a evitat şomajul în masă. Dar Sunak s-a confruntat cu critici pentru că nu a oferit suficient ajutor pentru costul vieţii gospodăriilor britanice, pentru statutul de fără domiciliu al soţiei sale bogate şi pentru amenda pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru încălcarea regulilor.

Bugetul său privind impozitele şi cheltuielile de anul trecut a pus Marea Britanie pe drumul celei mai mari presiuni fiscale din anii 1950, contrazicând afirmaţiile sale potrivit cărora el este în favoarea impozitelor mai mici.

SAJID JAVID

Javid a fost primul ministru din Cabinet care a demisionat în semn de protest faţă de acuzaţiile potrivit cărora Johnson a indus în eroare publicul cu privire la ceea ce ştia despre acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva unui parlamentar conservator. Fost bancher şi agent de piaţă liberă, Javid a ocupat diverse funcţii în Cabinet, cel mai recent ca ministru al Sănătăţii. Nu este prima dată când Javid şi-a dat demisia, în 2020 a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe al lui Johnson.

Fiul unor părinţi imigranţi musulmani pakistanezi, el este un admirator al regretatei prim-ministru conservator Margaret Thatcher.

NADHIM ZAHAWI

Povestea personală a lui Zahawi, un fost refugiat din Irak care a venit în Marea Britanie în copilărie, îl deosebeşte de alţi aspiranţi ai conservatorilor. Noul ministru de Finanţe a impresionat când Marea Britanie a avut una dintre cele mai rapide lansări de vaccinare împotriva Covid-19 din lume.

El a co-fondat compania de sondaje YouGov înainte de a intra în Parlament în 2010. Ultimul său loc de muncă a fost ca secretar pentru Educaţie. Zahawi a spus săptămâna trecută că ar fi un "privilegiu" să fie prim-ministru la un moment dat.

PENNY MORDAUNT

Fostul secretar al Apărării a fost demis de Johnson când a devenit prim-ministru, după ce ea l-a susţinut pe rivalul Jeremy Hunt în timpul ultimului concurs pentru conducere. Mordaunt a fost un avocat pasionat al părăsirii Uniunii Europene şi a făcut titluri naţionale pentru participarea la un reality show de scufundări. Ea este în prezent ministrul Comerţului şi a numit scandalurile din jurul lui Boris Johnson şi a partidelor sale din timpul restricţiilor pandemiei "ruşinoase". Ea a mai spus că alegătorii vor să vadă "profesionalism şi competenţă" în guvern, potrivit El Peridico, titrează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel