Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Caniculă în Italia: Temperaturile ating 44 de grade Celsius la umbră
WhatsApp
Italia se confruntă cu un val de căldură extremă, adus de un anticiclon de origine africană, denumit Minos. Temperaturile au depășit deja 40 de grade Celsius la umbră în majoritatea regiunilor, cu Sardinia și Sicilia fiind cele mai afectate, unde se înregistrează până la 44 de grade Celsius. În capitalele Roma și Florența, mercurul urcă la 39-40 de grade Celsius.
Caniculă în Italia: Temperaturile ating 44 de grade Celsius la umbră 
 / Sursa foto: freepik.com

Meteorologii au emis o alertă de vreme extrem de caldă, explicând că această perioadă de caniculă este cauzată de anticiclonul african Minos, care își face simțită prezența deasupra Mediteranei centrale încă de la începutul săptămânii.

Vârful acestui val de căldură este așteptat să fie atins între miercuri și vineri, când temperaturile în regiunile centrale și sudice ale Italiei ar putea atinge sau chiar depăși 40 de grade Celsius.

Deși nordul Italiei va experimenta temperaturi mai scăzute, acestea vor rămâne totuși ridicate, cu valori locale de peste 35 de grade Celsius și umiditate ridicată datorată ploilor anterioare. În sud și centru, umiditatea va fi mai scăzută, accentuând senzația de caniculă. Spre sfârșitul săptămânii, anticiclonul își va pierde din intensitate, iar temperaturile vor începe să scadă datorită sosirii unor furtuni.

 

Evoluția temperaturilor și impactul caniculei

 

În Sicilia, vârful de căldură este deja resimțit, cu temperaturi de 36-37 de grade Celsius, în timp ce în restul Italiei vremea rămâne stabilă și în mare parte însorită. Marți, temperaturile vor crește generalizat în centru și sud, atingând 37-38 de grade Celsius în insule, Puglia și Calabria, în timp ce nordul va experimenta valori încă în media sezonului.

Miercuri va marca începutul fazei celei mai acute a caniculei, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius în Sardinia și 39-40 de grade Celsius în Sicilia și Puglia. În același timp, vor începe să apară norii și stratificațiile pe cerul Peninsulei, iar unele furtuni ar putea afecta sectoarele nord-vestice alpine și prealpine.

Joi, canicula va cuprinde aproape toată Italia, cu vârfuri de peste 40 de grade Celsius în sud, Sardinia și Sicilia, și 40 de grade Celsius în centru. În nord, temperaturile vor fi mai scăzute, dar totuși caniculare. Se așteaptă furtuni puternice între Piemont și Lombardia superioară, în timp ce restul Italiei va avea vreme stabilă și foarte caldă.

Vineri va fi o zi extrem de fierbinte în toată Italia, cu maxime de 40 de grade Celsius în regiunile centrale și sudice, iar temperaturile vor fi cu 10-15 grade peste media perioadei. În nord, vor apărea ploi și furtuni de intensitate puternică, iar regiunile centrale și sudice vor experimenta o scădere a temperaturilor începând de sâmbătă.

În weekend, temperaturile vor scădea treptat, mai ales în nord și în regiunile centrale, în timp ce sudul va rămâne cald, dar mai puțin intens. Duminică se așteaptă o vreme mai blândă, marcând sfârșitul valului de caniculă extremă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel