Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Călătorii fără viză în SUA: Condițiile programului Visa Waiver pentru români
WhatsApp
Programul Visa Waiver reprezintă o oportunitate semnificativă pentru cetățenii români care doresc să viziteze SUA. Cu toate acestea, este esențial ca fiecare călător să se informeze și să îndeplinească toate cerințele legate de pașaport, autorizație ESTA și durata șederii pentru a beneficia de această facilitate.
Călătorii fără viză în SUA: Condițiile programului Visa Waiver pentru români

Programul Visa Waiver (VWP) oferă o oportunitate pentru cetățenii din anumite țări să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri fără a avea nevoie de o viză tradițională. Aceștia pot rămâne în SUA pentru o perioadă de până la 90 de zile, însă este necesar să îndeplinească anumite condiții.

După includerea României în programul Visa Waiver, cetățenii români vor putea să profite de acest regim de călătorie fără viză, însă trebuie să respecte câteva cerințe esențiale.

 

Condițiile principale pentru călătoria în SUA fără viză

 

Cetățenie într-o țară participantă: Programul Visa Waiver este deschis numai cetățenilor țărilor incluse în acest program. România urmează să fie inclusă în VWP, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor putea beneficia de această facilitate.

Înregistrare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA): Pentru a călători fără viză în SUA, este necesar să obțineți o autorizație de călătorie prin intermediul sistemului ESTA. Acesta este un proces simplificat care se face online, iar cererea trebuie completată cu cel puțin câteva zile înainte de plecare.

Durata șederii: Călătoria în SUA în baza programului Visa Waiver nu poate depăși 90 de zile. Dacă intenționați să rămâneți mai mult timp, va fi necesară obținerea unei vize standard.

Tipul călătoriei: Programul este valabil doar pentru călătorii în scopuri turistice, de afaceri sau pentru tranzit. Dacă aveți alte scopuri, precum studii sau muncă, va trebui să aplicați pentru o viză corespunzătoare.

Pașaport biometric: Este obligatoriu ca pașaportul să fie biometric și să fie valabil pe întreaga perioadă a călătoriei.

Bilete de întoarcere sau către altă destinație: Călătorii trebuie să dețină un bilet de întoarcere sau un bilet către o altă destinație care să demonstreze intenția de a părăsi SUA în termen de 90 de zile.

 

Categoriile de români care vor avea în continuare nevoie de viză

 

Chiar și după includerea României în programul Visa Waiver, anumite categorii de cetățeni români vor avea în continuare nevoie de viză pentru a călători în SUA. Aceasta include persoanele care:

- Au călătorit sau au fost prezente în țări precum Iran, Irak, Siria, Yemen sau Coreea de Nord după 1 martie 2011

- Au călătorit în Cuba după 12 ianuarie 2021

- Dețin dublă cetățenie cu una dintre țările menționate mai sus

Aceste persoane vor fi nevoite să solicite o viză tradițională pentru a intra în SUA.

 

Documente necesare pentru călătoria în SUA după acceptarea în program

 

După acceptarea României în programul Visa Waiver, cetățenii români care doresc să călătorească în SUA fără viză vor avea nevoie de:

- Un pașaport biometric valabil

- Autorizație ESTA, care poate fi obținută online

- Un bilet de întoarcere sau către o altă destinație

- Dovada scopului călătoriei, cum ar fi turismul sau afacerile

 

Ce trebuie să facă cei cărora li se refuză autorizarea

 

În cazul în care o persoană este refuzată de la emiterea autorizației ESTA, aceasta va trebui să solicite o viză prin intermediul Ambasadei Statelor Unite și să participe la un interviu. Potrivit Ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, procentul de refuzuri este mic, peste 90% dintre cereri fiind aprobate.

Conform declarațiilor oficiale, România ar putea fi inclusă oficial în programul Visa Waiver în luna martie sau aprilie 2025. În acel moment, cetățenii români vor putea călători în SUA fără viză, respectând condițiile programului.

 

Un total de 42 de țări fac parte din programul Visa Waver

 

„Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state, 41 plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion. Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri. Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a explicat Andrei Muraru conform Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel