Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Betleem, 2018 d.Hr
WhatsApp

Pornesc spre Palestina cu idei preconcepute, cu temeri și ezitări. Îmi spun însă că o călătorie în Palestina este  obligatorie. Cum să începi să urci pe Drumul Crucii înainte să vezi locul de unde a început totul, de la ieslea din peștera Nașterii Domnului din Betleem? Cum să mergi la Mormântul Sfânt și să nu începi călătoria de „la Steaua care a răsărit”?

Așa că împreună cu un grup de jurnaliști am purces la o aventură pe care am de gând să o repet. Nu poți să înțelegi ce se întâmpă în Palestina după o singură vizită, fie ea și de 7-8 zile. Și cum nu sunt jurnalist specializat pe politică externă nu o să fac referiri la conflictul israeliano-palestinian, de altfel unul complicat și al cărui deznodământ nu se anunță prea curând.

Orice călătorie pe Pământul Sfânt începe la aeroportul Ben Gurion, unde procedura de control nu este niciodată simplă. Sigur, toți dorim să călătorim în siguranță, însă uneori nici cele mai aspre filtre de siguranță nu sunt capabile să dea răspunsurile dorite - ce caută un grup de jurnaliști la noi în oraș? În cazul nostru s-a dovedit că nu numai intrarea în Israel, dar nici plecarea spre România nu au fost simple, ci dimpotrivă s-a folosit tot arsenalul din dotare pentru aflarea adevărului -  interogatorii, reveniri, rechemări, repoziționări, reluări de interviuri, lenjeria intimă a  unui jurnalist zburând prin aer, reportofoane verificate, înregistrări ascultate, când –cum - cu cine - de ce - unde? Ce mai, un adevărat test. Sau două. Pe care, slavă Domnului, după mai multe ore, le-am trecut cu bine toți.

După aeroport pornim spre Betleem, situat la nouă km și jumătate de Ierusalim, separat de un zid care șerpuiește de-a lungul graniței dintre Palestina și Israel. Prima oprire este la faimosul Afteem, acolo unde găsești cele mai bune mâncăruri tradiționale - hummus, falafel, foul și labneh, motiv pentru care ne-am și întors câteva zile mai târziu, chiar înainte să plecăm spre casă.

Următoarea oprire a fost Paradise Hotel din Betleem, care este situat chiar la întrarea în oraș, în partea de jos, lângă zidul care separă Palestina de Israel, doar pentru a ne lăsa bagajele. Aveam un program strict pe care trebuia să-l respectăm. Dacă vrei să vizitezi cât mai multe obiective nu ai cum să o faci la pas.

Prima zi în Betleem („Casa pâinii“) a însemnat și primul loc fabulos pe care l-am văzut – Biserica Nașterii Domnului, una dintre cele mai vechi din lume, un loc de pelerinaj și de rugăciune. Biserica originală a fost construită în timpul Împăratului Constantin cel Mare, la dorința mamei sale, Împărăteasa Elena, în anul 333, deasupra peşterii în care s-a  născut Iisus Hristos. Biserica are trei altare – cel estic și cel sudic aparțin grecilor, cel  nordic armenilor, fiind închinat celor Trei Magi.

Peștera Nașterii se află sub altarul central unde se ajunge pe scările laterale săpate în piatră. Totul este atât de copleșitor încât abia când te distanțezi de acest loc magic, amplasat chiar în vârful colinei centrale, realizezi pe unde ai călcat. Da, exact în locul în care acum mai bine de 2000 de ani se năștea Iisus Hristos.

Valoarea „indiscutabilă” a bisericii din Betleem este menționată și de site-ul UNESCO. „Nu există niciun alt loc în lume care să aibă o valoare religioasă mai mare decât Betleemul”, consideră UNESCO, care consideră că naşterea lui Hristos reprezintă cea mai mare sărbătoare din lume.

Din vârful colinei unde se află Piața Ieslei se desprind străzi înguste prinse ca într-un mănunchi, care alcătuiesc un bazar întins pe o suprafață considerabilă, de unde ești îmbiat să cumperi sau măcar să le treci pragul prăvăliilor în care găsești tot ce vrei și nu vrei. Din loc în loc întâlnești copii veseli care se joacă cu te miri ce – o saltea veche abandonată lângă una dintre prăvălii, tocmai bună să te arunci ca pe o trambulină, o cutie aruncată, un obiect de mobilier vechi, rupt, dar ideal să te cațări pe el.

Întoarcerea la hotel Paradise, un loc extrem de curat și decent, încheie prima zi din aventura Palestina. Urmează alte șapte la fel de interesante.

Mai trebuie să menționez că potrivit datelor Ministerului Turismului şi Antichităţilor, la a cărui invitație s-a făcut această excursie, 6.771 români s-au cazat în Betleem numai în aprilie 2018, cea mai bună lună din acest an. În  2017, numărul turiştilor români care au vizitat Bethleem a fost de 53.742, iar numărul înnoptărilor la Bethleem a fost de 128.954.

Betleem, locul nașterii lui Iisus Hristos, este de o vreme unul dintre cele mai disputate orașe de pe pământ, unde ajungi doar după ce treci de puncte de control militarizate, și care este străjuit de un zid cenușiu pe care palestinienii și-au scris gândurile, îndemnurile, devizele. Nu știu cum au intrat Maria și Iosif în Betleem în urmă cu 2018 ani, dar sigur nu trecând prin „check-point”.

Un lucru este sigur, Betleemul nu este un loc de ratat, ci dimpotrivă, orice drum spre Mormântul Sfânt trebuie să înceapă cu peștera în care s-a născut Mântuitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel