Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgia. Zeci de românce, exploatate și plătite cu salarii jignitoare de patronii conaționali
WhatsApp
Un caz de dumping social a ieșit la iveală în Belgia, unde la stadionul Jan Breydel din Bruges s-a constata că erau angajate mai mule românce, ca femei de serviciu, și care erau plătite  cu salarii de mizerie. Angajatorii erau de asemenea români.
O femeie de 74 de ani a căzut de la etajul trei, în timp ce spăla geamurile

După inspecția de la stadionul Jan Breydel, un trio de români riscă până la un an de închisoare pentru că au fost angajat alte românce ca femei de serviciu, pe care le-au plătit la un nivel extrem de mic, raportata la munca prestată.

Trei români sunt judecați la tribunalul din Bruges pentru dumping social. Potrivit instanței, compatrioții pe care i-au pus să lucreze ca agenți de curățenie în Belgia erau prost plătiți. Practicile au ieșit la iveală în urma unei inspecții la stadionul Jan Breydel.

La 2 mai 2017, Inspecția Muncii a efectuat o razie la două companii de furaje pentru bovine din Bruges și Beernem. În aceeași zi, inspecția a mers și la stadionul Jan Breydel din Bruges. În cele trei locații au fost descoperite femei de serviciu românce care lucrau în cele trei locații. Femeile erau angajate de o companie românească, care lucra ca subcontractant pentru o firmă de curățenie din Bruges.

Românce, exploatate la muncă, pe stadion, în Belgia

 

Investigațiile au arătat că, între 2016 și 2017, compania a angajat în total 24 de femei de serviciu la salarii excesiv de mici. Potrivit instanței, femeile au câștigat în total 107.764 de euro prea puțin. Auditorul de muncă a cerut o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și confiscarea salariilor sustrase pentru administratorul societății, Florica P. (54 de ani).

Când firma Floricăi P. a intrat în faliment în primăvara anului 2017, fiica ei, Daniela P. (25 de ani), a preluat activitățile prin intermediul unei noi firme de curățenie din România. Mâna ei dreaptă în Belgia era Marius V. (53 de ani) din Heusden-Zolder. Din nou, un număr de șaisprezece femei de serviciu au primit salarii prea mici pentru standardele belgiene, în valoare totală de 33 748 EUR.

Atât pentru Daniela P., a cărei firmă a dat între timp faliment și ea, cât și pentru Marius V., auditorul de muncă a cerut o amendă de 12.800 de euro și o confiscare de 16.800 de euro. Inculpații s-au spălat pe mâini în nevinovăție și au cerut achitarea pe bază de dubiu. "Ancheta a fost efectuată prea superficial", a pledat avocatul lor. "În plus, o parte din salariu a fost plătită până la urmă." Pentru a putea verifica acest lucru, judecătorul a amânat cauza pentru 19 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel