Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgia, plan de acțiune împotriva lucrătorilor independenți străini: Ministru: numărul muncitorilor români „s-a dublat în ultimii patru ani“
WhatsApp
Ministrul belgian pentru Liber-profesioniști, David Clarinval, lansează un plan de acțiune împotriva falșilor lucrători independenți din străinătate. În acest scop, ministrul de resort consolidează Institutul Național pentru Securitatea Socială a Lucrătorilor Independenți (RSVZ), a anunțat marți, într-un comunicat de presă.

Oficiul Național de Securitate Socială (ONSS) din Belgia a constatat o creștere a două fenomene de fraudă în ultimele luni: creșterea numărului de conexiuni fictive ca liber profesionist pentru obținerea unui permis de ședere și a persoanelor care vin din străinătate ca "falși liber profesioniști" fără a plăti contribuții de asigurări sociale.

Ministrul Clarinval dorește să combată ambele fenomene și, prin urmare, consolidează ONSS. Printre altele, la nivelul administrației centrale va exista o celulă specifică pentru fraude, iar formarea și sprijinul echipelor ONSS vor fi consolidate.

Belgia, plan de acțiune împotriva lucrătorilor independenți străini

 

Planul de acțiune ar trebui, de asemenea, să promoveze o mai bună detectare a cazurilor. În acest scop, fondurile de asigurări sociale și NSSO au creat un proiect privind "calitatea datelor". Obiectivul este de a îmbunătăți schimbul de informații, ceea ce va permite o mai bună identificare a cazurilor potențiale de fraudă. Îmbunătățirea instrumentelor informatice ar trebui să asigure, de asemenea, o mai bună urmărire și raportare a cazurilor.

"Aceste fraude constituie o concurență neloială pentru lucrătorii independenți care respectă regulile și reprezintă o pierdere uriașă de bani pentru securitatea socială", a declarat ministrul Clarinval. "Consolidarea echipelor, măsurile din cadrul ONSS și cooperarea cu Biroul de Audit al Muncii vor permite o mai bună detectare și sancționare a acestor fraude".

Planul federal de acțiune împotriva lucrătorilor independenți falși străini este o "tijă șubredă", potrivit unor voci din Parlamentul Belgiei. Ministrul Clarinval lansează un plan de acțiune împotriva falșilor lucrători independenți străini. "Pentru o problemă care este cunoscută încă din 2021, cred că planul care ne este prezentat acum este doar o fiară firavă", a răspuns deputatul Katrien Houtmeyers, care urmărește dosarul în Parlament. "Angajarea câtorva inspectori sociali în plus nu este, prin urmare, suficientă și nu va opri pentru încă câțiva ani fraudarea falșilor lucrători independenți străini".

Ministru: numărul muncitorilor români „s-a dublat în ultimii patru ani“

 

„Numărul de lucrători independenți străini care se înregistrează ca lucrători independenți în Belgia este în creștere spectaculoasă. În cinci ani, numărul lor a crescut cu 44.000, urmând ca până în 2021 să ajungă la 160.000. Un grup notabil sunt românii: numărul lor aproape s-a dublat în patru ani, ajungând la 40.671. Așadar, unul din patru lucrători independenți străini din țara noastră este român“, sesizează Nieuw-Vlaamse Aliantie.

Houtmeyers a denunțat, de asemenea, faptul că ministrul de resort nu a urmărit situația din punct de vedere numeric. Până în prezent, nu există cifre disponibile pentru anul 2022 care să cartografieze mai bine problema. "Totuși, esențial pentru a putea lua măsuri specifice".

În plus, ea nu vede rostul înființării unei celule specifice pentru fraude. "De fapt, avem deja destui inspectori sociali. Problema este, în principal, că serviciile existente sunt fragmentate și că este dificil să comunice între ele. Serviciul de informații sociale și de detectare ar trebui să fie chemat de urgență pentru a monitoriza acest lucru la nivel global", conchide Houtmeyers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel