După ce redeschiderea unor magazine în această săptămână "s-a desfăşurat în general bine", şcolile vor începe să primească din nou elevi în anumite clase de luni, 18 mai, a spus ea într-o conferinţă de presă.
Însă cafenelele şi restaurantele nu se vor redeschide mai devreme de 8 iunie şi, la modul general, în privinţa adunărilor şi contactelor sociale "nu va exista probabil o revenire la normal în această vară", a declarat liberala francofonă care conduce guvernul belgian.
"Orice eveniment sau manifestare cu caracter cultural, sportiv, turistic şi recreativ rămâne interzis până la 30 iunie", a afirmat ea.
Există totuşi excepţii în anumite condiţii. Astfel, ceremoniile de căsătorie şi înmormântare, "nu şi recepţiile de după", vor fi autorizate începând cu 18 mai dacă ele se limitează la un maxim de 30 de persoane.
De asemenea, în cluburile sportive, antrenamentele şi cursurile în exterior sub supervizarea unui adult se vor putea relua la această dată "în grup de maxim 20 de persoane", a precizat prim-ministrul.
Va trebui mereu respectată distanţarea socială, iar purtatul măştii rămâne recomandat în public. De asemenea, din 10 mai, fiecare familie poate primi vizita la domiciliu a până la patru persoane, a reamintit Sophie Wilmes.
În Belgia, ţară de 11,5 milioane de locuitori unde pandemia a cauzat moartea a peste 8.800 de persoane, virusul "rămâne periculos", iar "telemunca rămâne norma", a insistat Wilmes, făcând apel la fiecare cetăţean să îşi limiteze la maxim contactele.
Decretată la mijlocul lunii martie, izolarea a fost relaxată treptat de la 4 mai, dată la care companiile care nu au contact cu publicul au început să le permită angajaţilor să vină la birou.
După etapa redeschiderii magazinelor la 11 mai, o a treia fază va începe la 18 mai, cu revenirea progresivă la şcoală (mai întâi anii terminali), cu excepţia grădiniţelor.
Unii directori de şcoală au atras totuşi atenţia că revenirea la cursuri va fi întârziată în unităţile lor din cauza insuficienţei mijloacelor de protecţie.
Muzeele, parcurile de animale şi unele monumente istorice vor putea de asemenea să se redeschidă pentru public de luni, cu condiţia să vândă bilete online sau prin telefon.
Aceeaşi idee şi pentru frizerii şi saloanele de înfrumuseţare, care nu vor putea primi clienţi decât cu programare.
Pieţele din exterior se vor putea redeschide cu condiţia să existe "cel mult 50 de comercianţi ambulanţi", portul măştii fiind obligatoriu pentru comercianţi şi angajaţii lor, a mai spus Sophie Wilmes.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News