Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Banca Spaniei, avertisment privind creșterea fraudei "da" prin apeluri telefonice. Escrocii se folosesc de vocea victimelor
WhatsApp
Tehnica de furt ”da” a luat amploare în Spania. Iată cum să ne ferim de escroci și ce să facem când ne apelează un număr de telefon pe care nu îl cunoaștem.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Banca Spaniei a emis un avertisment privind creșterea fraudei "da" prin apeluri telefonice și a subliniat importanța vigilenței în răspunsurile date la astfel de apeluri, evitând confirmările automate care pot fi folosite ulterior în scopuri frauduloase.

Infractorii, subliniază banca, pot utiliza răspunsurile affirmative obținute prin telefon pentru a comite acte ilegale cu vocea victimelor. Aceștia pot chiar adresa întrebări subtile, încercând să extragă informații suplimentare prin intermediul apelurilor telefonice, sub pretextul unor solicitări bancare sau comerciale.

Este important să se înțeleagă că înregistrările vocale ale confirmărilor nu sunt suficiente pentru autorizarea operațiunilor bancare, deoarece băncile solicită întotdeauna date personale suplimentare pentru autentificare.

Deși inițial infractorii pot să nu mai aibă nevoie de răspunsuri suplimentare după obținerea unui "da" din partea victimelor, ei pot continua să încerce să obțină mai multe informații sau să își asume identitatea acestora în scopuri frauduloase.

Pentru a evita căderea în capcana acestor escroci, Banca Spaniei recomandă următoarele măsuri de precauție:

 

1. Închideți telefonul: Dacă primiți un apel suspect sau de la un număr necunoscut, este cel mai bine să închideți telefonul și să nu intrați în dialog cu apelantul.

2. Folosiți formule de salut generice: Atunci când sunteți apelați de un număr necunoscut, este recomandat să răspundeți cu un salut generic, precum "bună ziua" sau "bună dimineața", fără a oferi confirmări automate care pot fi utilizate în scopuri frauduloase.

3. Verificați tranzacțiile bancare: Este esențial să verificați regulat tranzacțiile bancare pentru a detecta orice mișcare suspectă sau neautorizată în conturile dumneavoastră.

4. Nu furnizați informații personale sau bancare: În timpul unui apel telefonic suspect, este important să nu oferiți informații personale sau bancare, indiferent de cât de legitim pare apelul.

5. Verificați numărul de telefon pe internet: Dacă sunteți îngrijorat de un apel, puteți căuta numărul de telefon pe internet pentru a verifica dacă a fost raportat ca fiind spam sau asociat cu alte activități suspecte.

Prin aplicarea acestor măsuri de precauție, puteți reduce riscul de a cădea victimă a escrocilor și fraudelor telefonice, scrie 20Minutos. 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel