Atacurile rusești creează un pericol real de "catastrofă nucleară și radioactivă“. Toate centralele nucleare din Ucraina s-au oprit. A fost pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat în ultimii 40 de ani, a declarat joi Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie nucleară Energoatom, într-o declarație.
"Ieri, 23 noiembrie 2022, a avut loc un eveniment trist în istoria industriei energiei nucleare ucrainene. Ca urmare a unei scăderi a frecvenței în sistemul energetic din cauza deteriorării infrastructurii energetice, a fost declanșată protecția de urgență la centralele nucleare Rivne, Sudul Ucrainei și Khmelnytsky [centralele nucleare]", a declarat el pe Telegram.
"Toate unitățile energetice ale acestor centrale au fost deconectate automat de la rețeaua electrică. Centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată temporar, care a fost inactivă din luna septembrie a acestui an, a intrat în modul de pană totală de curent cu pornirea tuturor generatoarelor diesel. Astfel, pentru prima dată în istoria de 40 de ani a industriei nucleare ucrainene, toate unitățile de putere ale centralei nucleare au fost oprite", a declarat Kotin.
El a adăugat că, deși centralele nucleare sunt echipate cu sisteme de siguranță fiabile și dotate cu personal experimentat, "acest lucru nu ar trebui să fie liniștitor".
"La urma urmei, există un pericol real de dezastru nuclear și de radiații, care este cauzat de bombardarea întregului teritoriu al Ucrainei de către rachetele balistice și de croazieră rusești, precum și un risc uriaș de deteriorare a centralelor nucleare", a avertizat el.
Centrala nucleară din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, a fost reconectată la rețeaua națională de energie electrică după atacurile aeriene rusești de ieri, a precizat el, potrivit CNBC.com.
Oficialii administrației Biden sunt de părere că Vladimir Putin ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO dacă trupele sale continuă să piardă teren. Îngrijorările vin pe fondul unui efort al Washingtonului de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detectare pentru momentul în care sunt utilizate substanțele chimice. Printre cei care au vorbit cu reporterii de la Politico se numără mai mulți oficiali din Departamentul Apărării.
Statele Unite nu au informații care să sugereze că un astfel de atac asupra Ucrainei este iminent, au spus oficialii, potrivit Observator. De fapt, mulți dintre ce cred că luptele se vor opri în lunile de iarnă, niciuna dintre părți nefiind capabilă să ocupe prea mult teren. Dar, în cazul pierderilor continue de pe câmpul de luptă sau al prăbușirii complete a armatei ruse, unii oficiali de rang înalt care analizează diferite scenarii au ajuns la concluzia că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor chimice.
Un astfel de atac ar implica substanțe chimice care sunt ușor de ascuns, ceea ce face mai dificil pentru țările occidentale să dovedească vinovăția Moscovei, a declarat un oficial. Rusia ar putea folosi agenți pe bază de medicamente - cunoscuți sub numele de PBA, a spus oficialul.
Experții și oficialii au declarat că urmărirea agenților farmaceutici și colectarea de informații despre dezvoltarea lor, în special în scopuri ofensive, a devenit din ce în ce mai dificilă. Substanțele folosite pentru a dezvolta arme chimice sunt ușor de ascuns și pot fi folosite în activitatea industrială civilă, a declarat Gregory Koblenz de la Universitatea George Mason.
Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News