Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austria refuză NATO: "Avem o situație complet diferită" 
WhatsApp
Austria nu este interesată să adere la NATO, anunță oficialii de la Viena, luni seară. 
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia

În contextul anunţului recent al candidaturilor Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la alianţa nord-atlantică, transmite dpa.

"Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta", a explicat el presei cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

Schallenberg a adăugat că asta nu înseamnă că Austria este neutră politic: "Nu există neutralitate într-un război de agresiune", a spus ministrul, referindu-se la invazia rusă în Ucraina. "Am adoptat o poziţie foarte clară, susţinem toate sancţiunile şi face tot ce putem în privinţa sprijinului".

Întrebat dacă securitatea Austriei poate fi garantată în afara NATO, reprezentantul guvernului de la Viena a afirmat că ţara sa intenţionează să crească investiţiile în securitate.

Şeful diplomaţiei austriece a apreciat că este important să ne dăm seama că "lumea nu este atât de prietenoasă cât ne-am dori" şi există state care sunt gata să facă uz de forţa militară pentru a-şi susţine interesele, relatează Agerpres. 

Anunțul aderării Suediei și Finlandei a provocat un val de controverse

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează Reuters şi AFP.

El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Liderul de la Ankara a reluat într-o conferinţă de presă afirmaţia că Suedia este un "incubator" de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

"Cum putem avea încredere în ei? (...) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei", a mai spus Erdogan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel