Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aurescu: S-a ajuns la un consens politic în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova
WhatsApp
Bogdan Aurescu a declarat că la reuniunea CAE de luni se va conveni asupra unui nou regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova: „Orice măsură luată pentru a crește securitatea Rep. Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României”.
Aurescu: S-a ajuns la un consens politic în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

„Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi (luni - n.r.), de a stabili un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni.”, declară Bogdan Aurescu

 

Cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene

 

„Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni”, spune Bogdan Aurescu.

El apreciază că este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că „orice măsură luată pentru a crește securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României și a cetățenilor ei”.

 

O altă decizie importantă va fi crearea unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova

 

„Deja lucrăm împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, dar și un factor de descurajare față de alte astfel de acțiuni în viitor.

În același timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o puternic și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și a securității Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acțiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la Misiune”, adaugă Bogdan Aurescu.

Ministrul român al Afacerilor Externe evidențiază că va promova menținerea sprijinului pentru această țară prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.

„Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe”, încheie Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00