Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Asistentele românce impresionează angajatorii din Germania. Directoare de azil: "Când e Ștefania de serviciu, totul e sub control"
WhatsApp
Asistentele din România impresionează directorii de azile din Germania prin pregătirea lor și prin seriozitatea de care dau dovadă. Publicația Nordkurier prezintă povestea Ștefaniei, o româncă ce lucrează într-un azil de bătrâni din localitatea Stavenhagen.
Foto ilustrativ (Sursa foto: Freepik)

Ștefania Rotaru, o tânără din România, și-a construit cu succes o carieră în îngrijirea persoanelor vârstnice la azilul și căminul de bătrâni Kursana-Domizil din Stavenhagen, Germania, într-un sector grav afectat de lipsa de personal. După doar patru ani de activitate, Ștefania vorbește fluent limba germană și este apreciată atât de colegi, cât și de locatarii instituției, relatează publicația germană Nordkurier.de.

„La început, toți trebuiau să vorbească încet pentru ca noi să putem înțelege”, își amintește Ștefania despre dificultățile inițiale, agravate de purtarea măștilor pe durata pandemiei de COVID-19. Împreună cu colegii săi români, a reușit să depășească provocările lingvistice și de adaptare. „S-au descurcat minunat”, a declarat Bettina Jakobeit, directoarea azilului.

Originară din nordul României, Ștefania a absolvit o școală de asistente medicale, dar a întâmpinat dificultăți în a-și găsi un loc de muncă în țară, din cauza numărului redus de instituții de îngrijire pentru vârstnici. În căutarea unei cariere stabile, alături de prietenul său, Radu, a decis să se mute în Germania, beneficiind de sprijinul unei firme care s-a ocupat de toate formalitățile birocratice și logistice. „Am făcut un curs de germană, iar ei s-au ocupat de documente, transport și chirie. Noi doar trebuia să venim și să muncim”, povestește Ștefania.

Diploma sa de asistentă medicală a fost recunoscută imediat în Germania, ceea ce i-a permis să se angajeze rapid la Kursana-Domizil. Ștefania și Radu s-au stabilit în Stavenhagen, unde s-au și căsătorit. Ei locuiesc împreună cu sora ei, Iuliana, soțul acesteia și copilul lor. Toți trei – Ștefania, Radu și Iuliana – lucrează la azilul din Stavenhagen.

Deși la început adaptarea a fost dificilă, Ștefania a învățat rapid, datorită sprijinului colegilor și a relațiilor bune cu locatarii. „Am învățat câte ceva nou în fiecare zi. Majoritatea locatarilor sunt foarte amabili și au văzut că muncim bine. Sunt mulțumiți de noi”, spune tânăra asistentă medicală.

În prezent, Ștefania este asistentă medicală pe secția 3 a azilului, unde are în grijă aproximativ 40 de locatari. Datorită abilităților și performanțelor sale, i s-a oferit postul de adjunctă a șefei de secție. „Și toată lumea a fost mulțumită, pentru că mi-au oferit postul de adjunctă”, explică Ștefania.

Responsabilitățile sale s-au extins semnificativ, implicând organizarea programărilor medicale, documentarea tratamentelor și monitorizarea stării de sănătate a locatarilor. Bettina Jakobeit, directoarea azilului, o laudă pentru implicarea sa: „Știu că atunci când Ștefania este de serviciu, totul este sub control. Ea este îndrăgită și știe exact ce nevoi au locatarii.”

În prezent, Kursana-Domizil angajează șase români, iar numărul acestora va crește în viitor. Ștefania și familia sa intenționează să rămână în Stavenhagen, unde s-au adaptat complet și s-au integrat în comunitatea locală.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel