„Având în vedere că nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat.
„Acțiuni mai puternice pentru a reduce consumul de tutun, o aplicare mai strictă a legii și ținerea pasului cu noile evoluții pentru a face față fluxului nesfârșit de produse noi care intră pe piață - deosebit de important pentru a proteja tinerii - sunt esențiale în acest sens. ”, conform Daily Mail.
Comisia, brațul executiv al UE, a declarat că interdicția face parte din ambiția sa de a reduce consumul de tutun în blocul celor 27 de țări la mai puțin de 5% din populație până în 2040.
Produsele de tutun încălzit aromatizate, la fel ca uleiul pentru dispozitivele de vaping fără tutun, pot fi disponibile într-o mare varietate de arome, cum ar fi mentol, cireșe sau struguri, despre care criticii spun că ajută la atragerea utilizatorilor mai tineri.
Un raport recent al Comisiei a denunțat o explozie a vânzărilor de dispozitive de tutun încălzit cu arome în UE, ceea ce i-a dat dreptul de a extinde o lege existentă din 2014 privind interzicerea produselor din tutun.
În raport se arată că, potrivit unei estimări prudente pentru 2020, ponderea vânzărilor cu amănuntul pentru aceste produse se ridică la 3,33% din totalul produselor din tutun din UE.
De asemenea, a arătat o creștere de 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci națiuni membre.
Propunerea va fi supusă acum analizei celor 27 de guverne ale UE, precum și a Parlamentului European, și va intra în vigoare dacă nu va întâmpina obiecții.
Autoritățile de reglementare din întreaga lume încep să analizeze mai atent alternativele la țigările tradiționale, cum ar fi țigările electronice, vaping-ul și tutunul încălzit.
În SUA, o instanță a suspendat vineri decizia autorității de reglementare în domeniul sănătății de a interzice produsele de vaping ale gigantului industrial Juul Labs, datorită unui proces intentat de producătorul de țigări electronice.
Înghețarea temporară a ordinului FDA durează cel puțin până la 12 iulie, potrivit ordinului de programare al instanței.
Juul-ul a fost criticat pentru o creștere a numărului de tineri care vapează din cauza comercializării țigărilor electronice cu arome de fructe și bomboane - pe care a încetat să le mai vândă în 2019 - din cauza îngrijorărilor că a jucat un "rol disproporționat în creșterea numărului de tineri care vapează".
Pentru a rămâne pe piață, companiile trebuie să demonstreze că țigările lor electronice aduc beneficii sănătății publice. În practică, acest lucru înseamnă să dovedească faptul că fumătorii adulți care le folosesc au șanse să renunțe sau să își reducă fumatul, în timp ce este puțin probabil ca adolescenții să devină dependenți de ele.
În ianuarie 2020, autoritățile de reglementare din SUA au declarat că vânzarea de țigări electronice cu alte arome decât cele de tutun sau mentol va fi ilegală, cu excepția cazului în care este autorizată în mod specific de către guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News