Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata ucraineană lucrează la evacuarea soldaților rămași în Azovstal
WhatsApp
Armata ucraineană a anunțat că lucrează pentru a evacua militarii rămași în oțelăria Azovstal, după luni de bombardamente, conform BBC.

„Garnizoana Mariupol și-a îndeplinit misiunea de luptă", a precizat statul major al forțelor armate ucrainene într-o declarație.

"Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului... Apărătorii din Mariupol sunt eroii timpului nostru", a adăugat acesta.

Se crede că aproximativ 600 de soldați s-ar fi aflat în interiorul uzinei siderurgice.

"Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri", a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-o alocuțiune la primele ore ale dimineții.

Armata ucraineană lucrează la evacuarea soldaților rămași în Azovstal

 

"Există răniți grav printre ei. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață".

Oleksandr Danylyuk, un fost șef al securității naționale și ministru de finanțe, în prezent ofițer în armata ucraineană, a vorbit în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 despre situația de la combinatul siderurgic, titrează Mediafax.

El nu a spus cu exactitate câte persoane au rămas la uzină, dar spune că sunt multe, unele dintre ele rănite. "Este o ușurare, dar nu este sfârșitul. Misiunea lor principală este îndeplinită, iar viețile lor trebuie salvate”, spune el.

Rusia controlează Mariupol, dar nu controlează uzina siderurgică, deși importanța strategică a uzinei este minimă în acest stadiu, adaugă el, așa că este mai degrabă simbolic pentru Rusia să preia controlul total al orașului.

"Dar această acțiune simbolică îi va costa o mulțime de vieți".

Uzina Azovstal, ultimul bastion din Mariupol

 

Combinatul siderurgic a fost ultimul bastion deținut de ucraineni în portul cândva prosper, acum în ruine după luni de asediu rusesc care, potrivit Ucrainei, a ucis zeci de mii de oameni.

Din februarie, devastarea Mariupolului a devenit un simbol atât al capacității Ucrainei de a rezista invaziei rusești, cât și al dorinței Rusiei de a distruge orașele ucrainene care rezistă.

Într-o înregistrare video care însoțește declarația Regimentului Azov, unul dintre comandanții superiori ai unității, Denys Prokopenko, a declarat: „Principalul lucru este să vă dați seama de toate riscurile, există un plan B, sunteți pe deplin angajați în acest plan care trebuie să permită îndeplinirea sarcinilor atribuite și să păstreze viețile și sănătatea personalului?".

„Acesta este cel mai înalt nivel de supervizare a trupelor. Cu atât mai mult atunci când decizia dumneavoastră este aprobată de cel mai înalt comandament militar”.

Prokopenko nu a precizat ce măsuri luau apărătorii. Videoclipul a fost publicat la câteva ore după ce Rusia a declarat că a fost de acord să evacueze soldații ucraineni răniți către o unitate medicală din orașul Novoazovsk, controlat de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel