Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata ucraineană a intrat pe teritoriul Rusiei, în zona Kursk: Rușii au intrat în panică 
WhatsApp
O ofensivă ucraineană a luat prin surprindere Rusia. 
Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

Starea de urgență a fost instituită în regiunea Kursk, situată la granița Rusiei cu Ucraina, conform anunțului făcut miercuri de guvernatorul interimar, Alexei Smirnov. Această măsură a fost luată ca răspuns la o incursiune militară majoră a armatei ucrainene, care a început marți, relatează AFP.

"Situația operațională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecințele intrării forțelor inamice, am decis să institui starea de urgență", a declarat Smirnov pe canalul său de Telegram.

Armata rusă a confirmat continuarea luptelor în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au lansat o incursiune mecanizată. Aceasta a fost facilitată de prezența redusă a trupelor rusești în zonă, permițând astfel ucrainenilor să avanseze semnificativ în teritoriul rusesc. Bloggerii militari ruși au descris această acțiune drept o ofensivă în toată regula.

2000 de soldați ucraineni au pătruns 15 kilometri în teritoriul Rusiei

 

Potrivit Moscovei, aproximativ o mie de soldați ucraineni, sprijiniți de tancuri și vehicule blindate, au fost implicați în atac. Totuși, bloggerii militari ruși estimează că numărul soldaților ucraineni ar fi de fapt în jur de 2.000, aceștia avansând cel puțin 15 kilometri în interiorul teritoriului rus și ocupând 11 sate.

Bloggerul militar Rybar, cunoscut pentru sursele sale bine informate, a afirmat că Ucraina a pregătit acest atac timp de două luni. Deși informațiile privind pregătirile ucrainene au fost transmise Statului Major rus, nu s-au luat măsuri adecvate, acuzându-se incompetența comandamentului militar rus, care nu a învățat din incursiunile anterioare ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk.

Spre deosebire de incursiunile anterioare, care au fost efectuate de grupuri de combatanți ruși pro-ucraineni, de data aceasta ofensiva pare să fie condusă direct de armata ucraineană, care nu a oferit încă un comentariu oficial. Rybar a subliniat gravitatea situației, menționând că armata ucraineană a capturat soldați ruși tineri, aflați în stagiu militar.

Vladimir Putin, îngrijorat

 

Bloggerița militară rusă Anastasia Kacevarov a criticat de asemenea comandamentul militar rus pentru greșelile comise și dezinformare, afirmând că acestea costă viețile soldaților ruși.

Într-o ședință de urgență televizată cu oficialii militari, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de o "provocare pe scară extinsă". În timpul întâlnirii, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat pe Putin că avansul ucrainean a fost oprit datorită intervenției aviației și artileriei rusești.

Luptele continuă în zonele de frontieră, iar Gherasimov a susținut că operațiunea va fi finalizată prin înfrângerea forțelor ucrainene, menționând că cel puțin 100 de soldați ucraineni au fost uciși și 215 răniți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel