Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză de forță de muncă în Italia. Meloni a aprobat intrarea a 82 000 de migranți în țară
WhatsApp
Guvernul Meloni a autorizat 82.000 de lucrători migranți extracomunitari să intre în Italia în 2023. Mai mult decât anul trecut și mai mult decât dublu față de perioada de dinainte de Covid. Chiara Tronchin, cercetător la fundația Leone Moressa, explică pentru Fanpage de ce este necesară această schimbare.
Are Italia nevoie de mai mulți migranți? Ce spune decretul Flussi al guvernului Meloni  / Foto: Unsplash

Guvernul Meloni a aprobat decretul Flussi pentru 2023, care a fost publicat în Jurnalul Oficial în ultima săptămână a lunii ianuarie. Decretul stabilește numărul de străini din afara UE care pot avea un permis de ședere pentru muncă în Italia pe parcursul anului.

Regulamentul dă undă verde pentru 82.000 de intrări, deși angajatorii vor trebui să se asigure mai întâi că nu există deja persoane disponibile în Italia pentru a face acest lucru. Pentru a obține o imagine de ansamblu a imigrației și a muncii în Italia, Fanpage.it a intervievat-o pe Chiara Tronchin, cercetător la Fundația Leone Moressa, care publică un raport anual despre economia imigrației.

 

Chiara Tronchin: „Este un lucru bun că fluxurile regulate sunt în creștere”

 

„Au fost ani în care decretele Flussi au fost extrem de scăzute, în jur de 30 de mii. Anul trecut și anul acesta, după pandemie, cifrele au crescut din nou. Din 2014, fluxurile au scăzut la aproximativ 30.000, în timp ce în 2006 și 2007 au fost permise aproximativ 150.000 de intrări. A fost un salt destul de mare.

Primele cifre pentru 2022 arată o creștere a ocupării forței de muncă din afara UE, așa că ar trebui să mergem în direcția bună. În orice caz, este un lucru bun că fluxurile regulate sunt în creștere. Chiar și numai din punct de vedere fiscal, este întotdeauna bine pentru un stat să le favorizeze, deoarece munca regulată aduce mai multe venituri.”

Întrebată care este explicația creșterii din ultimii ani, cercetătoarea a explicat că umerele au crescut pentru că există o lipsă de forță de muncă. și că Italia are nevoie de mai multă imigrație

„Avem nevoie de oameni care muncesc. Mai presus de toate, cred, avem nevoie de străini legali. Imigrația în Italia nu a fost niciodată foarte bine gestionată: dovada este numărul de străini în situație neregulamentară din țară.”, spune Chiara Tronchin.

 

Ar trebui încurajată imigrația legală?

 

„Prezența imigranților în situație neregulamentară este o problemă pentru un stat, deoarece este legată de munca ilegală - deoarece un străin în situație neregulamentară nu poate lucra pe piața formală a muncii - și, prin urmare, statul nu are oricum venituri fiscale. Și apoi există o corelație între șederea neregulamentară și infracționalitate.

În Italia, atunci când numărul de persoane în situație neregulamentară este prea mare, se procedează la regularizare, la o "amnistie". În realitate, aceste cifre nu ar trebui să fie acolo, avem nevoie de un sistem de gestionare a fluxurilor de migrație, astfel încât să nu avem persoane în situație neregulamentară pe teritoriu.

Trebuie să gestionăm imigrația care există deja, astfel încât să nu devină neregulamentară. Principalul motiv pentru care un imigrant vine în Italia este acela de a-și găsi un loc de muncă, de a-și îmbunătăți condițiile economice, astfel că decretul Flussi ar putea interveni în acest sens, dacă fenomenul ar fi mai bine gestionat.

Dacă este dificil să intri în Italia în mod legal pentru a munci, s-ar putea crede că acesta este și motivul pentru care există atât de mulți imigranți ilegali. Anii 2021 și 2022 vor fi interesanți de studiat la nivel statistic, pentru a vedea dacă, după majorările decretelor Flussi, persoanele care au intrat își vor găsi un loc de muncă, sau cel puțin își vor regulariza munca pe care o au deja.”, clarifică Tronchin.

 

Câți străini sunt în prezent în Italia

 

Tronchin a explicat că în ultimii ani, contrar a ceea ce ar putea părea, Italia nu a fost foarte atractivă pentru fenomenul migrației. Mai exact, populația străină este destul de stabilă, în jur de cinci milioane de persoane.

Însă, spune ea, „există aproximativ un milion de persoane care au dobândit cetățenia italiană în ultimii zece ani: în statistici nu mai sunt socotite ca rezidenți străini și nu știm cu siguranță dacă toți au rămas în Italia, dar este util să luăm în considerare acest lucru pentru a ne da seama de dimensiunea fenomenului.

Incidența populației străine - în sens larg - în Italia nu este de 8,5%, așa cum spun statisticile, ci mult mai mare. Integrarea este acum în curs de desfășurare, imigrația noastră este recentă, dar nu foarte recentă.

Critica care se face adesea este că există mulți șomeri italieni, deci nu este nevoie de străini. Adevărul este că italienii și străinii fac munci diferite. Profesiile care devin disponibile nu sunt, uneori, atractive pentru italieni.”, încheie Chiara Tronchin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
25 Martie 2023, 11:28
Spectacola.ro
25 Martie 2023, 16:17
DCBusiness.ro
25 Martie 2023, 18:08
RadioDCNews.ro
24 Martie 2023, 15:59
RadioDCNews.ro
24 Martie 2023, 15:59
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
DCNews.ro
25 Martie 2023, 17:42
DCBusiness.ro
25 Martie 2023, 18:08
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
DCMedical.ro
25 Martie 2023, 11:28
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
DCNews.ro
25 Martie 2023, 17:42
Spectacola.ro
25 Martie 2023, 16:17