Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anglia. Un stejar vechi de 500 de ani, care urma să fie tăiat în cadrul unui proiect rutier, salvat de protestatari
WhatsApp
Protestatarii Extinction Rebellion au salvat un stejar, vechi de 500 de ani, de la tăierea acestuia pentru proiectul de lărgire a unui drum.
Anglia. Un stejar vechi de 600 de ani care urma să fie tăiat în cadrul unui proiect rutier, a fost salvat de protestatari / Foto: Unsplash

Grupul militant ecologist a stat zi și noapte lângă copac în încercarea de a împiedica lărgirea autostrăzii A303 din Somerset, Anglia, în cadrul unui proiect de 250 de milioane de lire sterline. 

Membrii XR - printre care și un viceprimar - s-au urcat pe rând în stejar, în timp ce cei de la sol îi sprijină. 

De asemenea, unul dintre membrii grupului, în săptămânile de când au început să ocupe zona, a trebuit să fie dus la spital de către paramedici după ce a suferit o înțepătură de viespe și a intrat în șoc anafilactic. 

 

Protestul a atras sprijinul prezentatorului Chris Packham, care a spus că este un copac "magnific" și "frumos" 

 

Lucrările au început în septembrie 2021 pentru a dubla A303 între sensurile giratorii Podimore și Sparkford, în urma aprobării de către secretarul pentru transporturi Grant Shapps, și deja a fost aplatizată cea mai mare parte a zonei din jurul stejarului. 

Aceasta va face loc pentru o nouă bretea de acces care va conecta noua șosea dublă cu Școala pregătitoare Hazlegrove din apropiere.

Indra Donfranscesco, membru al campaniei și viceprimar al orașului Glastonbury, a declarat: "Este un copac veteran. Are aproximativ patru sau cinci sute de ani. Nu este nimic în neregulă cu el. Este un stejar. Am aflat în urmă cu aproximativ două săptămâni și jumătate că urma să fie tăiat.

Nu ne putem permite să mai pierdem copaci într-o perioadă de criză climatică. Și într-o perioadă în care asistăm la valuri de căldură, iar lucrul uimitor în ceea ce privește camparea sub acest copac este că ne protejează”, conform Daily Mail.

Ea a mai afirmat că executorii judecătorești au sosit luni, dar a spus că XR nu se va muta din copac. 

 

Dav, chirurg de copaci: "Ar trebui să fie protejat. Este ca un mic sistem ecologic pe un câmp”

 

Unul dintre principalii protestatari a postat numeroase actualizări pe Twitter de când a început acțiunea.

Simon Be a declarat: "Acest copac veghează acest teren de 600 de ani. National Highways a denaturat în mod deliberat vârsta și dimensiunea sa pentru a evita obligațiile legale. Cei de aici sunt cu toții dispuși să fie arestați prin rezistență non-violentă". 

Packham, prezentator de animale sălbatice, care i-a răspuns pe Twitter lui Simon: "Acesta este un copac magnific. Este frumos. Este important, prețios, o comoară. Trebuie să fie prețuit. Vă rog, Autostrăzi Naționale, regândiți acest lucru. Nu va fi niciodată înlocuit'. POZE AICI.

 

Protestatarii au făcut un apel la Înalta Curte pentru a asigura viitorul copacului, dar nu a avut succes

 

National Highways a declarat că, după evaluarea lor, stejarul acesta are 'în jur de 400-500 de ani' și că nu face obiectul niciunei forme de ordin de protecție.

În timpul procesului de planificare, s-a luat în considerare mutarea drumului de acces, dar, potrivit oficialilor, acest lucru ar fi dus la "întârzieri grave" ale proiectului, iar încercările de a muta copacul nu au fost viabile.

Agenția - cunoscută anterior sub numele de Highways England - a declarat că s-a angajat să planteze noi copaci pentru a preveni pierderea biodiversității în cadrul proiectului A303 și că îndepărtarea copacului a fost întotdeauna "o ultimă soluție".

Un purtător de cuvânt a declarat: "Respectăm dreptul de a protesta și vom colabora cu poliția și cu toate autoritățile relevante, precum și cu cei care protestează, pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranță.

'Ne luăm foarte în serios responsabilitățile de mediu și suntem una dintre cele mai mari organizații de plantare de copaci din Marea Britanie, cu planuri de a planta încă trei milioane de copaci până în 2030.

'Tăiem sau doborâm copaci doar atunci când este esențial pentru a asigura siguranța oamenilor, pentru a proteja mediul sau atunci când este necesar pentru a ne permite să îmbunătățim călătoriile'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel