Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anglia. Sute de oameni au protestat din cauza morții unei iranience de 22 de ani, arestată pentru că nu a purtat corect hijabul. Cel puțin cinci polițiști au fost răniți
WhatsApp
Sute de protestatari au intrat în conflict cu poliția în toată Londra, cerând să se pună capăt regimului islamic din Iran, după ce o femeie kurdă a fost arestată și se presupune că a fost torturată până la moarte pentru că purta hijab-ul prea lejer. Cel puțin cinci polițiști au fost răniți în demonstrațiile din fața centrelor islamice și a ambasadei din capitala britanică. 
Anglia. Sute de oameni au protestat din cauza morții unei femei de 22 de ani, arestată în Iran, pentru că a încălcat legile privind hijab-ul. Cel puțin cinci polițiști au fost răniți  / Foto: Captură video youtube

Scotland Yard a declarat că dezordinea de la protestul de duminică a izbucnit inițial în imediata vecinătate a ambasadei iraniene din Londra, înainte de a se muta la Marble Arch și apoi la Maida Vale, unde a fost vizat Centrul Islamic din Anglia. Oamenii au fost văzuți, de asemenea, protestând în fața Centrului Islamic din Kilburn.

 

Mai mulți ofițeri au fost răniți în timpul protestului

 

Forțele de ordine au precizat că mai mulți ofițeri au fost răniți în timpul protestului, dintre care cinci se află la spital cu răni grave, inclusiv oase rupte. Între timp, 12 persoane au fost arestate sub suspiciunea de tulburare violentă a ordinii publice. 

Aceasta are loc în contextul în care protestele din orașele iraniene s-au răspândit în întreaga lume, declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în arest după ce a fost reținută de poliția iraniană. 

Imaginile difuzate au arătat doar protestatari furioși care strigau și se împingeau împotriva ofițerilor care au format o linie în fața ambasadei duminică după-amiază.

 

 

Mulțimea cere "Moartea Republicii Islamice"

 

Mulțimea a scandat "Moartea Republicii Islamice" și a fluturat fostul drapel național al Iranului de dinainte de 1979. Un anumit clip arată doi ofițeri care se luptă cu un protestatar la pământ, care pare să fi străpuns linia de poliție. 

În altă parte, poliția a putut fi văzută încercând să îndepărteze protestatarii de pe strada din apropierea Marble Arch. 

Scotland Yard a declarat că ofițerii au reușit să protejeze securitatea ambasadei, dar, făcând acest lucru, au fost supuși unor noi atacuri. Au fost aruncate sticle și alte proiectile, iar mai mulți ofițeri au fost răniți, a precizat forțele de ordine. 

Până la ora 19.30, protestatarii fuseseră evacuați din zona din fața ambasadei iraniene, dar o mână de polițiști au rămas în fața clădirii. 

Erau puține semne ale scenelor de la începutul zilei, cu excepția câtorva afișe de protest lovite. Pe un afiș se putea vedea o fotografie a lui Mahsa Amini, în timp ce pe altul scria "opriți execuțiile în Iran". 

 

Poliția a emis un ordin de dispersie în conformitate cu articolul 35 pentru următoarele 48 de ore în zona afectată de dezordine

 

Comandantul Karen Findlay a declarat: „Respectăm dreptul oamenilor de a protesta pașnic și colaborăm întotdeauna cu organizatorii pentru a face acest lucru posibil, dar nu vom tolera atacurile neprovocate asupra ofițerilor noștri, așa cum am văzut astăzi, și nici protestele care fac ca alte comunități să se simtă nesigure. 

Avem ofițeri în spital în această seară pentru că au fost atacați în ceea ce a fost o izbucnire semnificativă de dezordine violentă. Ne vom asigura că vor primi sprijinul de care au nevoie. 

Am făcut deja o serie de arestări, dar știm că există persoane care nu au fost prinse în această seară și care au comis infracțiuni grave. 

În zilele următoare, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție - inclusiv înregistrările de pe camerele de supraveghere și alte înregistrări - pentru a identifica aceste persoane și a le aduce în fața justiției.”

 

Proteste în toată lume pentru „moartea Republicii Islamice”

 

Aceasta vine în urma protestelor din întreaga lume după moartea lui Mahsa Amini în custodia poliției. Femeia kurdă în vârstă de 22 de ani a fost reținută la Teheran de poliția iraniană pentru moralitate, care a considerat că purta hijab-ul prea lejer. 

Protestele au izbucnit în nord-vestul Iranului la înmormântarea lui Amini, care a murit după ce a intrat în comă în urma reținerii sale.

Vărul ei a declarat între timp că aceasta a fost "torturată și insultată" înainte de a muri. El a precizat că Amini a devenit de atunci o voce a furiei venite din partea poporului iranian, pe măsură ce revoltele se răspândesc în întreaga țară.

Cel puțin 41 de persoane au murit de când au început tulburările, majoritatea protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate ale republicii islamice, potrivit unui bilanț oficial, deși alte surse afirmă că cifra reală este mai mare.

La Londra, cinci persoane au fost arestate în urma demonstrației, a confirmat poliția metropolitană, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel