În Marea Britanie, unde pandemia de coronavirus a împiedicat sosirea lucrătorilor străini sezonieri pentru recoltare, au apărut mai multe critici la adresa Guvernului. Astfel, unii acuză guvernul că a investit puțin în campania Pick for Britain, prin care oficialii, inclusiv prințul Charles, au solicitat localnicilor șomeri să se alăture lucrărilor agricole. S-a dovedit că până în prezent s-au cheltuit 16.500 de lire sterline (18.370 de euro) în campanie.
Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Agricultură (DEFRA), ca mediator între fermieri și potențiali lucrători, a lansat campania în aprilie. Deși au apărut îngrijorări cu privire la lipsa de personal încă din martie, DEFRA nu a cheltuit bani în aprilie pentru a rezolva problema. Ca răspuns la acuzații, reprezentanţii DEFRA au declarat că personalul său a muncit din greu pentru a se asigura că fermierii vor avea suficientă forță de muncă, în acest sens fiind creat un site web Pick for Britain.
„Muncitorii de sezon sunt foarte importanți în a ajuta fermierii și cultivatorii să recolteze, așa că am muncit din greu pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie, aducând potențialii lucrători", a declarat o purtătoare de cuvânt a DEFRA, scrie jauns.lv
Marea Britanie este dependentă de ani de muncă sezonierilor străini. În fiecare an, aproximativ 80.000 de lucrători sezonieri veneau în Marea Britanie din Europa de Est pentru a lua parte la recoltă. În acest an, mulți lucrători sezonieri nu au putut să ajungă din cauza restricțiilor Covid-19 și a incertitudinii Brexit, creând probleme uriașe pentru cultivatorii de fructe și legume locale.
La jumătatea lunii mai, campania Pick for Britain a fost lansată în Marea Britanie, îndemnând oamenii șomeri locali să solicite locuri de muncă în agricultură. Chiar Prințul Charles i-a chemat pe oameni, spunând că este necesară forţă de muncă în în agricultura ţării. Campania i-a determinat pe mulți să răspundă, însă angajatorii susţin că mulţi au renunţat din cauza muncii grele şi a condiţiilor de trai. Prin urmare, fermierii locali speră că vor putea angaja muncitori sezonieri din Europe de Est, inclusiv români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News