Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă în sudul Italiei: Vulcanul Etna este în plină erupţie. Aeroportul din Catania s-ar putea închide din nou
WhatsApp
Vulcanul Etna și-a reluat activitatea din craterul Voragine. Se aud explozii puternice, iar autoritățile au ridicat nivelul de alertă. Aeroportul din Catania ar putea fi închis din nou, dacă vulcanul aruncă o cantitate importantă de cenușă în atmosferă, așa cum s-a întâmplat vineri.
Erupția impresionantă a vulcanului Etna

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a anunțat că activitatea vulcanului Etna s-a intensificat, o spectaculoasă fântână de lavă țâșnind din craterul Voragine.

Astfel, Observatorul Etna a înregistrat o creștere a activității stromboliene, reluată în după-amiaza zilei de 6 iulie. Conform analizei imaginilor de la camerele de supraveghere efectuate la ora 22, este de așteptat să se disperseze un posibil nor eruptiv în direcția Est-Sud-Est. Datele colectate indică faptul că amplitudinea medie a tremurului vulcanic a prezentat o creștere rapidă începând de la ora 22.30, atingând valori ridicate în jurul orei 23.20. Târziu în seara zilei de 6 iulie, INGV a raportat că tremurul vulcanic rămâne cu o tendință de creștere.

Activitatea vulcanică s-a intensificat în timpul nopții între 6 și 7 iulie. Analiza imaginilor din rețeaua de camere de supraveghere arată nu doar activitatea din craterul Voragine, ci și o fântână de lavă. Această activitate produce emisii de cenușă care, conform modelului de prognoză, se dispersează în direcția Est-Sud-Est.

Amplitudinea medie a tremurului vulcanic continuă să crească, atingând cote foarte mari. S-a înregistrat și o creștere a frecvenței și amplitudinii evenimentelor infrasonice localizate la craterul Voragine, cu o creștere a amplitudinii tremurului infrasonic.

Rețelele de deformare a solului au început să prezinte unele modificări începând cu ora 13.00 pe 7 iulie. În special, a fost observată o deformare care, în acest moment, a atins puțin peste 0,1 microradiani la clinometrul de vârf Ecp și în jur de 5 nanodecompresie la dilatometrul Druv.

Luni, activitatea vulcanică pare să se fi redus puţin în intensitate, însă dacă va erupe din nou şi cenuşa va acoperi Catania, aeroportul din zonă se va închide din nou pentru câteva ore, aşa cum s-a întâmplat şi vineri.

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG  

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel