Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă în Marea Britanie! Virusul poliomielitei, detectat în canalizare
WhatsApp
Autorităţile sanitare din Marea Britanie au anunţat miercuri „măsuri imediate” după ce în sistemul de canalizare al capitalei Londra au fost descoperite mostre ale virusului care provoacă poliomielita, boală considerată eradicată în Marea Britanie din anul 2003, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.
Poliomelită: Virusul a fost găsit în apele reziduale dintr-o suburbie a orașului New York

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA - UK Health Security Agency) a precizat că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese între lunile februarie şi iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton, care deserveşte circa patru milioane de persoane.

UKHSA subliniază că majoritatea populaţiei din Londra a fost vaccinată în copilărie împotriva acestei boli care poate provoca leziuni ale măduvei spinării şi paralizia unor muşchi. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 14% dintre londonezi nu au primit primele trei doze necesare ale vaccinului.

 

Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie



Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, dar acestea proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei ce poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.

Agenţia sanitară britanică presupune că virusul detectat acum a fost adus de o persoană venită din străinătate, din ţări precum Afganistan, Pakistan sau Nigeria, şi care a infectat alte persoane.

UKHSA subliniază că deocamdată nu au fost descoperite cazuri de îmbolnăvire, dar a îndemnat cadrele medicale „să investigheze aprofundat şi să notifice orice caz suspect de paralizie acută flacidă” care nu poate fi explicat prin cauze neinfecţioase.

Aceeaşi agenţie a cerut centrelor sanitare britanice să se asigure că pacienţii lor au primit dozele de vaccin împotriva poliomielitei şi să pună un accent special pe imunizarea „noilor migranţi, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor”.

 

Uniunea Europeană vrea îmbunătăţirea vaccinării refugiaţilor ucraineni

 

Miniştrii europeni ai Sănătăţii au discutat despre necesitatea de a îmbunătăţi vaccinarea refugiaţilor din Ucraina, dintre care jumătate sunt copii, împotriva unor boli precum poliomielită şi rujeolă, dar şi împotriva COVID-19, potrivit AFP.

„Considerăm că acoperirea vaccinală” împotriva acestor trei boli „este prioritară”, a declarat directoarea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, a anunţat că aproximativ 200.000 de vaccinuri împotriva difteriei şi tetanosului vor fi trimise Ucrainei cu ajutorul unei donaţii a laboratorului Sanofi şi că 70.000 de doze suplimentare sunt destinate refugiaţilor ucraineni din Cehia, Slovacia şi Republica Moldova.

Stella Kyriakides a dat asigurări că UE dispune de „suficiente vaccinuri pentru a asigura acoperirea refugiaţilor ucraineni”.

„Există mari lacune în privinţa vaccinării în rândul celor care vin din Ucraina, nu doar în ceea ce priveşte vaccinul împotriva COVID-19, ci şi în cazul altor vaccinuri”, a spus ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach. Aceste lacune „trebuie acoperite”, însă "ele îi ameninţă pe refugiaţi, şi nu populaţia" europeană, a precizat el.

Ucraina, ţară cu un sistem de sănătate cu numeroase probleme, se numără printre cele mai sceptice state în privinţa vaccinurilor în general, conform unui studiu din 2019 al revistei americane Nature.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel