Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri generale în Italia. Italienii decid cine va fi noul premier
WhatsApp
Italienii merg la urne, duminică, în cadrul unor alegeri generale în urma cărora se preconizează o victorie a extremei drepte.

Chiar înainte de deschiderea urnelor, la ora 07:00 (05:00 GMT), oamenii stăteau la coadă sub un cer înnorat, relatează AFP.

Aproximativ 51 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot până la ora 23:00 (21:00 GMT), ora de închidere a secţiilor de votare şi când vor fi cunoscute exit-poll-urile.

În cadrul acestor alegeri vor fi aleşi 600 de parlamentari (400 de deputaţi şi 200 de senatori), ceea ce reprezintă o reducere semnificativă faţă de actualul număr de 945 (630 şi 315) adoptat în cadrul unei reforme aprobate prin referendum, iar 2,7 milioane de tineri vor putea vota pentru prima dată.

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (FdI), şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, este marea favorită, fiind de aşteptat să obţină o victorie zdrobitoare, în condiţiile în care sondajele o plasează cu aproape 20 de puncte în faţa Partidului Democrat (PD), formaţiunea progresistă a lui Enrico Letta, şi a micilor săi aliaţi de centru-stânga.

Italienii decid cine va fi noul premier

 

Principala candidată, Giorgia Meloni, conduce partidul Fraţii Italiei, ce îşi are origine în mişcarea neofascistă italiană de după Al Doilea Război Mondial.

Meloni îşi propune să devină primul premier femeie al ţării, în alianţă cu alte două partide. Până la invazia Rusiei în Ucraina, Italia depindea enorm de Moscova, pentru livrările de gaze şi a fost afectată cu precădere de preţurile în creştere ale energiei, în condiţiile în care companiile italiene se aflau, deja, în dificultate, după pandemia COVID.

Aşa că, în timp ce Bruxellesul şi aliaţii din NATO se îngrijorează de originile de extremă dreapta ale formaţiunii Giorgiei Meloni, alegătorii italieni sunt mai concentraţi asupra problemelor economice, transmit corespondenţii BBC, titrează Rador.

 

Colegiile de vot și toate duelurile dintre marii mahări. Unde un vot în plus este suficient


Di Maio împotriva lui Carfagna, Rossi și Costa în Napoli, Fiano-Rauti în Sesto San Giovanni, Cucchi-Picchi în Florența. O provocare în cadrul unei provocări între miniștri și lideri de partid

Există o provocare în provocare în cadrul scrutinului care se deschide duminică la ora locală 7.00: cea care îi vede pe liderii și figurile cunoscute ale forțelor politice confruntându-se în circumscripțiile uninominale, unde câștigător este cel care obține chiar și un singur vot în plus față de candidatul de pe locul doi. Nu există calcule complexe sau așteptări spasmodice pentru a se asigura că au atins pragul: unul câștigă, ceilalți sunt eliminați. O regulă care se aplică tuturor celor care nu au obținut și așa-numita "parașută": o candidatură suplimentară, dar pe lista proporțională, într-o poziție care le garantează oricum alegerea.

Prin sistemul uninominal, vor fi alocate 74 de locuri (din 200) în Senat și 147 de locuri (din 400) în Cameră. Toți ochii sunt ațintiți asupra circumscripțiilor electorale ale unor orașe mari, începând cu Napoli, unde provocarea (pentru un loc în Cameră) vizează cel puțin patru nume mari. Doi dintre ei sunt colegi în guvernul Draghi: ministrul Luigi Di Maio, candidat pentru centru-stânga, și ministrul Mara Carfagna, din partea celui de-al treilea pol. Ceilalți sunt fostul ministru Sergio Costa, din partea M5S, și Mariarosaria Rossi, brațul operativ al lui Berlusconi de multă vreme la Palazzo Grazioli, candidat din partea centrului-dreapta, explică Corriere della Sera.

„Duleul de la Roma“

 

La Roma, în schimb, este vorba de maxi-colegiul pentru Senat care va asista la provocarea între doi foști aliați: este vorba de Lazio 2, cu peste un milion de alegători. Aici se înfruntă din nou, după ruptura răsunătoare din august, Carlo Calenda, liderul Acțiunii pentru al treilea pol, și Emma Bonino, politician de lungă durată și imaginea +Europa, pentru centru-stânga.

Din fronturi opuse, în schimb, vin poveștile lui Isabella Rauti, fiica lui Pino, fost republican și lider al MSI, candidat de centru-dreapta, și Emanuele Fiano, fiul lui Nedo, supraviețuitor al Holocaustului: ei concurează pentru circumscripția Sesto San Giovanni (pentru Senat).

Contracandidații din circumscripția Bologna (tot pentru un loc în Senat), Pier Ferdinando Casini, candidat de centru-stânga, și Vittorio Sgarbi, candidat de centru-dreapta, se declară amândoi prieteni. O provocare "populară", pentru modul în care a fost interpretată de cei doi concurenți: criticul de artă s-a înfățișat pe sine însuși ca Superman într-o bandă desenată în care a demolat jumătatea de bust a adversarului său. Fostul președinte al Camerei, cu un solid trecut creștin-democrat, a cântat “Bella ciao“, un cântec “nu al stângii, ci al italienilor“, a explicat el.

Dueluri „cu cântec“

 

Alte fronturi deschise pentru Senat. În circumscripția electorală Monza, orașul echipei sale de fotbal, Silvio Berlusconi își va măsura rata de popularitate. Tot în Lombardia, dar între Mantua și Cremona, provocarea de centru-dreapta-centru-stânga va avea chipurile lui Daniela Santanch“ și Carlo Cottarelli. La Florența, centru-stânga o va propune pe Ilaria Cucchi împotriva candidatului de centru-dreapta Federica Picchi. În Sardinia, fostul președinte al Senatului, Marcello Pera, îl provoacă pentru centru-dreapta pe reprezentantul local al PD, Gavino Manca.

Apoi, pentru un loc în Camera Deputaților, fostul ministru Giulio Tremonti, de centru-dreapta, și Benedetto Della Vedova, secretar al +Europa, pentru centru-stânga, se vor confrunta în circumscripția Milano centru. Provocarea din circumscripția Giugliano, în Campania, pentru Senat are gustul unui derby între foști: o opune pe Mariolina Castellone, din partea M5S, lui Davide Crippa, care reprezintă centrul-stânga, după ce a părăsit Cinci Stele pentru Impegno civico.

Deși concurența nu este la fel de acerbă, liderii concurează pe aceleași teritorii în fruntea listelor lor blocate. Acesta este cazul Giorgia Meloni (FdI) și Nicola Zingaretti (Pd) la Roma (Cameră), al lui Enrico Letta (Pd) și Giuseppe Conte (M5S) în Lombardia (Cameră). În aceeași regiune, există, de asemenea, o “înfruntare directă fără precedent “ntre Matteo Renzi pentru al treilea pol, Berlusconi pentru FI și secretarul legist Matteo Salvini (Senat). În Campania, în Camera Deputaților, Conte se confruntă cu Roberto Speranza (Pd), și Mara Carfagna (Al treilea pol).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel